Семействата на жертвите от двете катастрофи със 737 MAX искат САЩ да глоби Boeing с $24 млрд.

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: AP/БТА

Семействата на жертвите от двете катастрофи със 737 MAX искат САЩ да глоби Boeing с $24 млрд.

Компанията е нарушила споразумение за отложено наказателно преследване, постигнато през 2021 година, което я защитаваше от наказателни обвинения

Роднини на жертвите от две фатални катастрофи на “Боинг 737 Макс” (Boeing 737 MAX) поискаха от Министерството на правосъдието на САЩ да наложи санкция на производителя на самолети в размер до 24,78 милиарда долара, както и продължаване на наказателното производство, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Министерството на правосъдието заяви през май, че е установило, че “Боинг” е нарушил споразумение за отложено наказателно преследване от 2021 година, което защитаваше компанията от наказателни обвинения, произтичащи от две катастрофи, довели до стотици 346 жертви.

На 10 март 2019 година се разби самолет “Боинг 737 МАКС” на Етиопските авиолинии (Etiopian Airlines), при което загинаха 157 души. На 29 октомври 2018 година при катастрофа на самолет на “Лайън еър” (Lion Air) в Индонезия загинаха 189 души. Като последица, моделът 737 МАКС бе спрян от полети за 20 месеца.

Миналата седмица “Боинг” заяви пред американските власти, че не е нарушил споразумението. Федералните прокурори имат срок до 7 юли да уведомят федерален съдия в Тексас за действията, които възнамеряват да предприемат, които биха могли да включват започване на наказателно дело или договаряне на споразумение с “Боинг”.

През януари т.г. парче от фюзелажа на почти нов “Боинг 737-8 Макс” по полет на Аляска еърлайнс” (Alaska Airlines) се откърти малко след излитането. Повечето пътници се разминаха само с уплаха. Същия месец срещу “Боинг” бе подаден колективен иск във Върховния съд на окръг Кинг в Сиатъл, щата Вашингтон, в който се твърди, че компанията дължи на 171-те пътници на борда на полет 1282 обезщетение за нараняванията, получени по време на инцидента. Компанията превозвач “Аляска Еърлайнс” не се посочва като ответник в заведения иск.

Колективният иск включва освен пасажерите и техните съпрузи или съпруги и регистрирани партньори.

Ищците искат да получат обезщетение, свързано с разходите за лечението на здравословното им състояние и нанесените при инцидента психологическите травми, както и да бъдат поети разноските по отмяната на плановете им за пътуване и пропуснатите работни ползи.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар