Семейството на убитата барета Шарков осъди България в Страсбург

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Близките на убития през 2014 г. командос Емил Шарков са осъдили България пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

Осъдителното решение е заради отказа на МВР да разсекрети доклади за планирането на катастрофалната издънка в Лясковец. Държавата е осъдена да плати по 8 хил. евро на майката на Шарков Ваня Рибчева, на съпругата му Милена Шаркова и на дъщеря му.

На 14 март 2014 г Шарков беше прострелян, а петима негови колеги бяха ранени при спецакция в дома на барикадиралия се Петко Петков. Мъжът чакал спецотряда със заредено оръжие и подвел Шарков да свали щита си под предлог, че ще се предаде. След трагичната развръзка, бяха открити редица пропуски при организацията на операцията.

Всяка година в деня на трагедията командоси от отряда на загиналия, съпругата му и близки отдават почит пред паметника на Шарков в Професионалната гимназия по електроника, която той е завършил.

Убиецът Петко Петков получи доживотен затвор без право на замяна. Окончателната присъда бе произнесена през 2017 г.

Въпреки че тогавашното ръководство на МВР – министърът Цветлин Йовчев и главният секретар Светлозар Лазаров – обещаваха виновните за лошото планиране да понесат отговорност, това не се случи. Наказания бяха наложени, но след това обжалвани и отменени от съда.

Бившият шеф на МВР-Пловдив Атанас Илков, който по онова време бе началник на криминалната полиция, беше уволнен с мотива, че е заблудил главния секретар, представяйки му не психопортрет на Петков, а само работно мнение на експертите от Института по психология на МВР.

След това Илков стана шеф на полицията в Пловдив, а впоследствие бе начело и на областната дирекция в Кърджали.

По случая са правени две вътрешни проверки от МВР, пише в решението на ЕСПЧ. Съдът няма забележки към начина на извършването им, а към факта, че са били засекретени в продължение на години. Едва през 2020 г. те виждат част от изводите. Това им е попречило да заведат иск за щети, пише съдът. Ако наследниците на Шарков бяха завели, те са щели да бъдат принудени да действат на сляпо без да могат да посочат грешките, извършени при планирането на операцията

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар