Семейство от САЩ иска 80 000 долара обезщетение от НАСА

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Семейство от САЩ иска 80 000 щатски долара обезщетение от НАСА за щети, причинени от част от космически апарат, пробил покрива на къщата им преди няколко месеца, съобщи АФП, позовавайки се на адвоката на семейството.

С развитието на космическия сектор се задълбочават проблемите с космическите отпадъци и реакцията на НАСА на искането на семейството ще е важен прецедент, се посочва в изявление на юридическата кантора, която представлява интересите на ищците, цитирано от БТА.

На 8 март 2024 г. предмет с тегло приблизително 700 грама пада върху къщата на Алехандро Отеро, жител на град в щата Флорида, като пробива покрива и пода. След анализ от НАСА потвърждават, че предметът е част от стари батерии, използвани на Международната космическа станция, превърнали се в отпадък през 2021 г. и за които американската космическа агенция уверява, че ще паднат “безопасно” на Земята. Вместо да се разпаднат, както се очаквало, част от батерия “оцеляла” навлизането в атмосферата на планетата, обяснили от НАСА. Отеро и семейството му не били в къщата в момента на инцидента.

“Клиентите ми искат адекватна компенсация, която да отчита стреса и последиците от този инцидент върху техния живот”, каза адвокат Мика Нгуен Уърти. Засега искането е отправено по административен път до космическата агенция, но ако проблемът не бъде решен по този път, ще бъде заведено дело. НАСА, която не отговори на запитването на АФП за коментар по казуса, разполага с шест месеца, за да реагира на искането на Отеро по думите на адвокатката.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар