СЕМ избра юриста Милен Митев за директор на БНР

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съветът за електронни медии (СЕМ) е приел днес оставката на Андон Балтаков като генерален директор на Българското национално радио (БНР), съобщават от медийния регулатор.

За временно изпълняващ длъжността СЕМ е избрал Милен Митев, който досега беше шеф на Административната дирекция в радиото.

На 2 август Балтаков депозира оставката си в СЕМ. В мотивите си до СЕМ той посочи “дълбоко лични мотиви”, които не са свързани с професионалните му ангажименти.

След като решението на Балтаков стана известно, председателят на СЕМ Бетина Жотева обяви, че ще покани водещите Силвия Великова и Петър Волгин за изпълняващи длъжността. Те обаче са отказали – Великова с мотив, че не иска да се занимава с административна работа, а Волгин – защото искал да се съсредоточи върху предаването “Политически некоректно”, което води през уикенда заедно с нея.

Митев е роден на 4 март 1984 година. Завършва специалност “Право” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Започва работа в БНР през 2009 година като юрисконсулт.

Притежава опит в областта на закрилата на авторски и сродни права, обществените поръчки, медийното, трудовото и административното право, управлението на имущество и участието в европейски проекти и програми. От 2013 до 2019 година е член на Правния комитет на EBU – Европейския съюз за радио и телевизия.

В периода август 2018 година – юли 2019 година изпълнява длъжността директор на дирекция “Правна и човешки ресурси” на Българското национално радио.

От септември 2019 до март 2020 година работи в Българската телеграфна агенция, първо като главен юрисконсулт, а след това и като главен секретар. От 1 април 2020 година е директор на Административната дирекция, пише още в биографията.

Работата на Балтаков

В позицията си на генерален директор на БНР Балтаков уведоми СЕМ на 21 октомври 2020 г., че иска да прекрати предсрочно договора, с който е поел управление на радиото, считано от 1 ноември. Преди това Министерството на културата (МК) предложи законопроект за промяна в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), в който липсват одобрени от БНР предложения.

На 22 октомври МК излезе с позиция, в която се казва, че целта на законопроекта е да бъде постигнато съответствие с разпоредбите на Закона за публичните финанси, като бъдат преразгледани разпоредби на ЗРТ относно фонд “Радио и телевизия”. Според МК финансирането на БНР и БНТ трябва да се приведе в съответствие с правилата на държавните помощи. На 30 октомври 2020 г. от пиар отдела на БНР съобщиха, че генералният директор на БНР Андон Балтаков е оттеглил подадената от него оставка.

Той беше избран за директор на БНР през януари 2020 г. след конкурс на СЕМ.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар