Сензация! Разсекретиха предложението на Чърчил към Сталин за подялбата на България и Балканите

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Премиерът на Великобритания Уинстън Чърчил през 1994 година е предложил на лидера на СССР Йосиф Сталин да си поделят Балканите и част от Югоизточна Европа на зони на съветско и западно влияние. 

Това заяви председателят на Руската историческа общност и директор на Службата за външно разузнаване на Руската федерация Сергей Наришкин, цитиран от информационните агенции.

Като потвърждение на думите си Наришкин обеща да покаже съответните документи в рамките на изложбата “Сталин, Рузвелт, Чърчил”, която ще се открие в Москва през април.

“В изложбената зала на федералните архиви за първи път ще бъде представен оригиналът на споразумението за процентите. През октомври 1944 година Чърчил е предложил на Сталин да си поделят Балканите и част от Югоизточна Европа на зони на съветско и западно влияние. Предложенията си той записал на лист хартия, която е показал на членовете на съветската делегация”, уточни той.

Наришкин добави, че според документа в Югославия на Съветския съюз се падали 50%, а в България – 75%.

Директорът на Службата за външно разузнаване също назова имената на седемте отявлени руски разузнавачи в нелегалност, които са направили неимоверен принос за гарантирането сигурността на Русия.

“Това са Юрий Анатолевич Шевченко, Евгений Иванович Ким, Михаил Анатольевич Васенков, Виталий Вячеславович Нетикса и съпругата му Тамара Ивановна Нетикса, Владимир Йосифович Лохов и Виталий Алексеевич Нуйкин”, каза той на пресконференция, цитирана от световните медии.

През декември Наришкин съобщи, че Службата в навечерието на своя 100-годишен юбилей през 2020 г. е взела решение официално да разкрие имената на седмината “служители на специалния резерв”.

Това е първият случай, когато службата разсекретява едновременно няколко отявлени разузнавачи в нелегалност.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар