Сериозен ръст на дефицита в бюджета на Франция за 2023 г., Португалия бележи рекорден излишък

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бюджетният дефицит на Франция се е увеличил през 2023 г. значително над планираните параметри от правителството в Париж. Това сочат първоначалните официални данни, публикувани днес и цитирани от Ройтерс.

Френският бюджетен дефицит е достигнал 5,5 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, добавя БТА.

Той се е повишил спрямо нивото от 4,8 на сто, отчетено през 2022 г. и е над прогнозата на френското правителство за 4,9 на сто през 2023 г., посочва Ройтерс.

В парично изражение бюджетните разходи във Франция са надвишили приходите със 154 милиарда евро през миналата година, сочат предварителните данни на Националния статистически институт “Инсее” (Insee).

Те са значително над критериите от Маастрихт, според които бюджетният дефицит на всяка страна от Европейски съюз не трябва да надхвърля 3 на сто от брутния й вътрешен продукт.

На този фон Португалия регистрира рекорден бюджетен излишък през изминалата година. Това сочат първоначалните данни на португалския Национален статистически институт “Ине”, цитирани от ДПА.

Бюджетният излишък на иберийската страна възлиза на малко под 3,2 млрд. евро, което се равнява на 1,2 на сто от БВП на страната за 2023 г. Това е най-значителната му стойност, откакто в Португалия е възстановено демократичното управление преди 50 години.

През 2011 г. страната беше принудена да се обърне към Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ) за многомилиарден заем, за да стабилизира своето финансово състояние, припомнят анализатори.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар