Сериозни болести заплашват хората в Турция – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Холера и други заразни болести заплашват засегнатите от земетресенията райони в Турция, ако не бъдат взети спешни санитарни мерки, предупреждават лекари в страната, цитирани от “Хюриет дейли нюз”, предаде БТА.

Проф. д-р Ейлем Улаш Саз, член на катедрата по педиатрия в Егейския университет, е отишъл като доброволец в зоната на земетресението заедно с много свои колеги, за да окаже медицинска помощ на пострадалите. Педиатрите са обслужили близо 2000 деца, някои от които са били спасени от развалините.Саз посочи, че при лекуваните деца най-често срещани са били инфекциите на червата и дихателните пътища.


Лекарят предупреди, че в района се наблюдават много проблеми, дължащи се на лошата хигиена, липсата на тоалетни и подходящи санитарни условия и недостига на вода. По думите на експертите, ако не бъдат взети превантивни мерки, свързани с хигиената, в зоната на земетресенията може да се появят редица заразни болести – от холера до невиждани преди чревни инфекции.

Над 45 хиляди души загинаха под руините от двете земетресения на 6 февруари с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер и епицентър в окръг Кахраманмараш. Повече от 1,97 милиона граждани са се изселили от района на трусовете.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар