Сериозни промени в движението в центъра на София заради 24 май

Сериозни промени в движението в центъра на София заради 24 май

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Заради шествие за 24 май и официалната церемония по връчване на театралните награди “АСКЕЕР” се налага временна организация на движението в София. Тя ще засегне както автомобилният, така и общественият транспорт. Ще има и засилени мерки за сигурност. 

Промените в движението на автомобили: 

От Центъра за градска мобилност съобщиха, че от 13 ч. днес до приключване на мероприятието на 24 май се забранява престоят и паркирането на ул. “Оборище”, между ул. “Кракра” и бул. “Васил Левски”; на паркинга зад Националната библиотека. Промени ще има и на следните места: 

 • От 1 ч. на 24 май до приключване на мероприятието напаркинга на пл. “Княз Александър І” и на ул. “Шипка”, между бул. “Васил Левски” и ул. “Кракра”.
 • От 7 ч. на 23 май до 24:00 на 24 май по ул. “Г. Бенковски”, в участъка между бул. “Цар Освободител” и ул. “Аксаков”.
 • От 18:30 ч. до 21:00 ч. на 24 май се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по ул. “Г. С. Раковски” в участъка между бул. “Цар Освободител” и ул. “Ген. Гурко”.
 • От 10:30 до 11:00 ч. на 24 май се забранява влизането в двете посоки на пътни превозни средства по ул. “Г. С. Раковски” през кръстовището с бул. “Цар Освободител”, само при необходимост и по преценка на ОПП-СДВР.
 • От 9 ч. до отпадане на необходимостта на 24 май се забранява влизането в двете посоки на пътни превозни средства:
 1. бул. “Цар Освободител” между пл. “Независимост” и бул. “Васил Левски”;
 2. ул. “Аксаков” между ул. “Георги Бенковски” и ул. “Дякон Игнатий”;
 3. ул. “Георги Бенковски” между ул. “Аксаков” и бул. “Цар Освободител”;
 4. ул. “Цар Шишман” между ул. “Аксаков” и бул. “Цар Освободител”;
 5. ул. “Леге” между ул. “Съборна” и пл. “Атанас Буров”;
 6. ул. “Дякон Игнатий” между ул. “Аксаков” и бул. “Цар Освободител”;
 7. ул. “15-ти ноември” между бул. “Цар Освободител” и пл. “Св. Ал. Невски”;
 8. ул. “Княз Александър І” между ул. “Съборна” и пл. “Княз Александър І”;
 9. ул. “6-ти септември” между ул. “Аксаков” и бул. “Цар Освободител”;
 10. ул. “Оборище” между ул. “Дунав” и бул. “Васил Левски”.
 11. бул. “Васил Левски” между бул. “Цар Освободител” и бул. “Янко Сакъзов”.
 12. ул. “Оборище” между ул. “Кракра” и пл. “Св. Александър Невски”;
 13. ул. “Шипка” между бул. “Васил Левски” и ул. “Кракра”.

Промените, касаещи обществения транспорт:

От 9:00 ч. до приключване на мероприятието на 24 май се променят частично маршрутите на колите на обществения транспорт: 

 • електробусна линия №9 (в посока ул. “Ген. Гурко”): от бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” обратен завой пред Национален стадион “Васил Левски”, бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” и по маршрута, скъсяване на маршрута в посока ул. “Ген. Гурко”, скъсяване на маршрута в посока автобаза “Искър”. Електробусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута.
 • автобусна линия №280 (в посока СУ “Св. Климент Охридски”): от бул. “Цариградско шосе” наляво по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”, надясно по ул. “Ген Гурко”, надясно по бул. “Васил Левски”, надясно по бул. “Цар Освободител” и по бул. “Цариградско шосе” по маршрута. Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута.
 • Тролейбусни линии №1, 2 и 8: от Пета градска болница/ж.к. Бъкстон/ж.к. Гоце Делчев по маршрутите до кръстовище бул. “Васил Левски” – бул. “Цар Освободител”, надясно по бул. “Цар Освободител”, надясно по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”, надясно по ул. “Ген. Гурко” и наляво по бул. “Васил Левски” по маршрутите.
 • Тролейбусни линии №3, 4 и 11: от УМБАЛ “Св. Анна”/ж.к. “Дружба-1/2” по маршрутите до кръстовище бул. “Цариградско шосе” – “бул. Цар Освободител” – “бул. Евлоги и Христо Георгиеви”, наляво по “бул. Евлоги и Христо Георгиеви”, надясно по ул. “Ген. Гурко”, надясно по бул. “Васил Левски”, надясно по бул. “Цар Освободител” и по маршрутите.
 • Тролейбусите от линия №2 и 4 преминали към ж.к. Хаджи Димитър преди затварянето на участъка, ще се движат от ж.к. Хаджи Димитър до кръстовището на ул. Васил Петлешков и ул. Панайот Хитов, направо по ул. “Васил Петлешков”, наляво по ул. “Ильо войвода” до кръстовището на бул. “Владимир Вазов” и ул. “Черковна”, наляво по бул. “Владимир Вазов” и по действащия маршрут за ТБ линия №1 и 3 до ж.к. “Левски Г” и в обратна посока по маршрута на тролейбуси по линия №1 и 3 до кръстовището на бул.”Владимир Вазов” и ул. “Острово”, по ул. “Острово” и по маршрута до крайна станция ж.к. “Хаджи Димитър”.
 • Тролейбусите от линия №1 и 3, преминали към ж.к. “Левски Г” преди затваряне на участъка ще се движат по маршрут ж.к. “Левски Г”- ж.к. “Хаджи Димитър”, както следва: от начална спирка ж.к. “Левски Г” по маршрута си до кръстовището на бул. “Владимир Вазов” и ул. “Острово”, надясно по ул. “Острово”, направо по ул. “Макгахан”, наляво по ул.” Никола Войновски” до ж.к. “Хаджи Димитър” /начална и крайна спирка за ТБ линия №2 и 4/, до кръстовището на ул. “Васил Петлешков” и ул. “Панайот Хитов”, направо по ул. “Васил Петлешков”, наляво по ул. “Ильо войвода” до кръстовището на бул. “Владимир Вазов” и ул. “Черковна”, наляво по бул. “Владимир Вазов” и по действащите маршрути до ж.к. “Левски Г”.
 • Частично се изменя маршрутът на автобусна линия №Х50 (посока пл. “Св. Александър Невски”) както следва: от бул. “Цариградско шосе” наляво по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”, надясно по ул. “Ген. Гурко”, надясно по бул. “Васил Левски”, надясно по бул. “Цар Освободител” и по маршрута. Автобусите ще спират на съществуващите спирки на Обществения транспорт в променения участък.
 • Частично се променя маршрутът на автобусна линия №Х43 (посока пл. “Св. Александър Невски”) както следва: от кръговото кръстовището на бул. “Сливница” и бул. “Васил Левски”, наляво през пл. “Сточна гара” /обратен завой/, направо по бул. “Сливница” и от съществуващата спирка с код: 1311 пл. “Сточна гара” по маршрута.

Мерките за сигурност, обявени от НСО: 

На 24 май, петък, в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Националната служба за охрана (НСО) въвежда мерки за сигурност в столицата в района около Паметника на светите братя пред Националната библиотека. 

Програмата за официално честване на празника в София ще започне с тържествено шествие от 10:30 ч., което ще тръгне от Археологическия музей. В 11:00 ч. пред Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” ще се проведе официалната церемония по случай 24 май.

Достъп на граждани до зоната за сигурност пред Националната библиотека ще бъде осигуряван от 9:30 ч. през два пункта за проверка – на ул. “Шипка” (срещу СУ “Св. Климент Охридски”) и на бул. “Васил Левски” (срещу Националната художествена академия).

Гражданите ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

За времето от 10:30 ч. до 13:00 ч. се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни системи (дронове) в зоната за сигурност, добавят от НСО.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар