Сестрата на покойния Скатов: Наско ни направи по-добри – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сестрата на покойния Скатов: Наско ни направи по-добри

Facebook/Атанас Скатов

“Надявам се хората да запомнят Наско като човек, който се опита да промени света. Наско ни направи по-добри”, каза в студиото на “Тази събота” сестрата на покойния алпинист Нели Димитрова.

Атанас Скатов беше първият и единствен българин, изкачил 11 пъти връх над 8000 метра. Първият българин, успял да завърши проекта “Седемте континентални първенци” за изкачване на най-високите върхове на седемте континента на планетата. Сега планината опустя. 

“Наско беше толкова автентичен, неподправен. С едно огромно сърце. Момчето, което говореше с планината, с морето. Той беше изпълнен с обич към хората, природата, към целия свят. Аз се уча от него, макар да съм с три години по-голяма”, каза Нели Димитрова.

“Все още се опитвам да се осъзная. За мен той още е жив – със своите идеи, с делото си, с това, което започна и правеше през последните десет години”, коментира тя.

Тя разказа за каузата на Скатов – да научи хората и да ги провокира да живеят по-природосъобразно. “Той съумя да го свърже това с неговия личен пример като височинен алпинист и да мотивира хората”, казва Димитрова. 

По думите й Атанас Скатов е бил голям родолюбец, като промяната настъпва при първото му преминаване на маршрута Ком – Емине. “Той казваше, че тази коренна промяна да остави професията си и да се занимава с друго е станала точно тогава – след тази интензивна ситуация на общуване с природата”, спомня си сестра му.

Скатов неведнъж е казвал, че едно от най-големите му вдъхновения е баща му. Той посвещава изкачването на връх Лотце именно на него. “Ние имаме щастието да имаме прекрасни родители и семейство. Майка и баща, които винаги са ни подкрепяли, давали са ни свободата да се развиваме като личности, подкрепяли са ни”, казва Димитрова.

Покойният алпинист е бил изключително духовен и вярващ. “Винаги е казвал, че така се чувства по-близо до Бог, до силата, която е над нас – хората. Това, което е създало Вселената. Беше изключително вярващ”, спомня си сестра му. Нели Димитрова казва, че Атанас Скатов е имал много мечти и именно те са го движели.

“Той имаше готови проекти, които не бяха само негови собствени, а винаги бяха свързани с останалите хора, с човечеството, и винаги със стремежа да направи нещо и за другите. Той се чувстваше като човек, който не живее за себе си, а за останалите”

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар