СЗО включи нов вариант на COVID-19 в групата на представляващите интерес – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В ариантът “Ламбда” на COVID-19 е включен в групата на представляващите интерес разновидности, но Световната здравна организация (СЗО) не изключва той да бъде преместен в категорията на будещите тревога, съобщи Мария ван Керхов, експерт в СЗО, цитирана от ТАСС.

“Работим с различни учени и събираме информация от целия свят. Ако стигнем до извода, че този вариант има повишена степен на разпространение или увеличава смъртността, той може да бъде преместен в групата на предизвикващите тревога”, каза тя.

Ван Керхов подчерта, че вирусът продължава да се променя. “А това означава, че ще има голям брой мутации, ще има други варианти, в това число и будещи тревога. Траекторията на развитие на ситуацията във всяка отделна страна ще зависи от плановете по защита от разпространението на коронавируса и способностите за осъществяване на тези планове”, допълни тя.

Вариантът Ламбда на вируса SARS-CoV-2 за пръв път е изолиран в Перу в края на лятото на 2020 г. До появата на индийските разновидности на новия коронавирус, този вариант бе причина за повечето от заразяванията в Перу и около една трета от новите случаи на COVID-19 в Аржентина и Чили.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар