СЗО: Няма причина да се спира имунизирането с “АстраЗенека”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Световната здравна организация обяви днес, че няма причини да се спира използването на ваксината срещу COVID-19 на “АстраЗенека” заради опасения от образуване на тромби, предаде АФП.

“АстраЗенека” е отлична ваксина, както и останалите използвани ваксини”, заяви говорителката на СЗО Маргарет Харис пред репортери.

Световната здравна организация не може да потвърди информацията, че ваксината срещу COVID-19 на компанията “АстраЗенека” може да увреди човешкото здраве. Това заяви днес в ефира на радио “Ехото на Москва” Мелита Вуйнович, представителка на СЗО в Русия.

“СЗО проучва има ли връзка между ваксинирането и случаи на влошаване на здравето. За момента нямаме доказателства, че описаните случаи са предизвикани от ваксиниране с “АстраЗенека”, каза Вуйнович.

Д-р Вуйнович смята, че въпреки спада на заболяемостта от коронавирус, трябва да продължи спазването на всички противоепидемични мерки, за да бъде избегнат нов подем на пандемията.

“Спадът върви добре. Но той трябва да се следи, защото броят на имунизираните не е достатъчен”, коментира тя.

В същото време обаче белгийските здравни власти потвърждават, че граждани отказват да бъдат ваксинирани с препарата на “АстраЗенека” след последните новини за случаи на тромбоза, съобщиха местни медии. 

Засега не е известен точният брой на хората в страната, отменили часа си за ваксинация по тази причина. Според властите реакцията е обяснима заради взетите от няколко държави от ЕС решения временно като предпазна мярка да се спре употребата на тази ваксина.

Цитирани са национални експерти, според които Белгия не е внасяла от партидата, проверявана от Европейската агенция по лекарствата. Според тях няма основание за притеснение и приложението на ваксината на “АстраЗенека” може да продължи, както препоръча и лекарствената агенция. Те уточняват, че в Белгия досега няма нито един случай на тромбоза след поставянето на въпросната ваксина.

По-рано Дания, Исландия и Норвегия спряха временно да използват препарата на “АстраЗенека” след появата на данни за образуване на тромби у ваксинирани лица.

На фона на страхуващите се от препарата европейци компанията е намалила прогнозираните доставки на ваксината си срещу Ковид-19 за ЕС през първото тримесечие на годината с около 30 милиона дози. Това е една трета от задълженията ѝ по договор и е 25-процентно намаление спрямо обещанията, дадени миналия месец, предаде агенция Ройтерс, като се позова на документ, с който се е запознала. 

Това намаляване е още един удар по европейските ваксинационни планове, които вече бяха забавени заради повтарящи се закъснения на доставките и забавяне на самата ваксинационна кампания в някои държави.

Документът на “АстраЗенека” е бил споделен с европейски представители и датира от 10 март. Той показва, че компанията очаква сега да достави 30,1 милиона дози от ваксината си до края на март и още 20 милиона дози през април.

На 25 февруари шефът на “АстраЗенека” Паскал Сорио заяви пред Европейския парламент, че компанията ще се опита да достави 40 милиона дози до края на март. 

Документът показва, че към 24 февруари компанията е оценила доставките си на 34 милиона дози за ЕС в периода януари – март, което е доста под договорената цел от 90 милиона дози.

Новото намаляване последва решението миналата седмица от Италия и от ЕК да блокират доставка на ваксини на “АстраЗенека” от Италия за Австралия.

Говорител на “АстраЗенека” отказа да коментира информацията на Ройтерс.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар