СЗО: Омикрон си пробива бързо път в страни с висок имунитет на населението

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вариантът Омикрон на коронавируса е регистриран в 89 страни, а броят на случаите се удвоява за 1,5 до три дни в районите, където се разпространява, съобщи Световната здравна организация, цитирана от Ройтерс и БТА.

Омикрон се разпространява бързо в страни с висока степен на имунитет на населението, но няма яснота дали това се дължи на способността на вируса да заобикаля имунитета, на присъщата му висока заразност или на съчетание от двата фактора, показват нови данни на СЗО.

На 26 ноември СЗО обяви варианта Омикрон за щам, будещ безпокойство, но все още за него не се знае много, включително колко остро протича заболяването, която причинява.

„Данните за клиничната острота на Омикрон все още са ограничени“, посочи СЗО. „Необходими са още данни, за да установим профила на остротата и как тя се повлиява от ваксинацията и съществуващия имунитет.“ „Към днешна дата наличните данни все още са ограничени и няма рецензирани доказателства за ефективността на ваксините срещу Омикрон.“

СЗО предупреди, че при толкова бързо нарастване на случаите на заразяване болниците на някои места може да бъдат претоварени.

„Хоспитализациите във Великобритания и Южна Африка продължават да се увеличават и като се има предвид бързо нарастващия брой на случаите на заразяване, е възможно много здравни системи бързо да се претоварят.“

СЗО посочва, че Омикрон се разпространява значително по-бързо от щама Делта в страните, където е документирано вътрешнообщностно предаване.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар