СЗО препоръчва ваксината на “Джонсън и Джонсън” срещу новите щамове на коронавируса

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

СЗО е посъветвала здравните регулатори по света да одобрят използването на ваксината на “Джонсън и Джонсън” срещу новите щамове на коронавируса. Това заяви говорителката на Организацията д-р Маргарет Харис, информира Reuters.

По думите ѝ се очаква много скоро СЗО да направи официално изявление и за препарата на “АстраЗенека”.

Глобалните здравни експерти са подложени на все по-голям натиск да изяснят въпросите за безопасността на ваксината на “АстраЗенека”, тъй като нараства броят на страните в Европа, които преустановяват временно нейната употреба.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че ще обмисли при необходимост промени в правилата за износ на ваксини срещу COVID, съобщи днес председателят на комисията Урсула фон дер Лайен.

Тя поясни, че може да се наложи да бъде ограничен износът към страни, които произвеждат такива препарати и онези, където броят на ваксинираните е по-голям от дела на имунизираните в ЕС. Нищо не бих изключила оттук нататък, ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да постигнем целите на европейската имунизационна кампания. Човешкият живот, свободите, икономиката, зависят от това, обобщи тя.

Фон дер Лайен съобщи, че в последните шест седмици ЕС е изнесъл 41 млн. дози ваксина към 33 страни. Очакваме реципрочност, добави тя.

Председателят на ЕК уточни, че със САЩ свободно се обменят ваксини и суровини за тяхното производство. Досега ЕС е изнесъл към Великобритания 10 млн. дози ваксина, отправяме покана за реципрочност, добави тя.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар