СЗО съветва държавите да се запасят с лекарства за ядрена война

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Световната здравна организация (СЗО) актуализира списъка си с лекарства, които трябва да бъдат складирани за “извънредни радиологични или ядрени ситуации”.

Част от медикаментите предотвратяват и намаляват излагането на радиация, а други са за третиране на лъчева болест. Списъкът се обновява за пръв път от 2007 година и включва множество нови препарати.

 

“От съществено значение е правителствата да са готови да защитят здравето на населението и да реагират незабавно при извънредни ситуации. Това включва наличието на готови запаси от животоспасяващи лекарства, които ще намалят рисковете и ще лекуват наранявания от радиация”, каза д-р Мария Нейра, изпълняващ длъжността помощник генерален директор на СЗО.

 

СЗО казва, че типичният радиационен резерв трябва да включва:

стабилен йод, за да се намали излагането на щитовидната жлеза на радиоактивен йод;

 

хелатиращи агенти, които да попречат на някои тежки метали да се натрупат в организма;

 

цитокини, използвани за смекчаване на увреждането на костния мозък.

лекарства за лечение на повръщане, диария и инфекции.

 

От организацията дават съвети и при какви условия да става съхраняването на препоръчаните медикаменти.

 

Излагането на радиация може да увреди ДНК и да причини сърдечно-съдови заболявания или рак. Излагането на високи нива може да доведе до остър радиационен синдром, причиняващ повръщане и гадене и потенциално водещ до смърт.

 

Много държави все още нямат основните елементи на готовност за радиационни аварии, твърдят от СЗО.

 

Експертите правят сравнение и на запасите от медикаменти на Канада, Германия, Франция, Обединеното кралство, Япония, Русия и САЩ. Става ясно, че складирането единствено на йодни таблетки е недостатъчно. Именно това обаче е политиката на Канада и Великобритания. Единствено САЩ имат по-голям инвентар от медикаменти за третиране на радиация.

 

В доклада рискът от ядрена война е споменат само веднъж. Въпреки това той се появява на фона на най-голямата геополитическа конфронтация от началото на XXI век, пише dir.bg.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар