Първа българска армия

Сигурно сте чували за битката край Драва. Тя е била тези дни през 1945 г. По време на дравската операция немците правят едно от последните контранастъпления, опитвайки се да защитят достъпа до Берлин

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сигурно сте чували за битката край Драва. Тя е била тези дни през 1945 г. По време на дравската операция немците правят едно от последните контранастъпления, опитвайки се да защитят достъпа до Берлин.

Е, точно там, край южния бряг на Драва, недалеч от Будапеща, 130 000 български момчета, повечето около двадесетте, зле въоръжени, зле нахранени и с 25 танка, се изправят срещу все още добре организираната и все още добре екипираната армия на доскорошния ни съюзник.

И показват чудеса от храброст, благодарение и на която след края на войната България не е разпарчетосана въпреки мераците на Чърчил. Тези български момчета са 1-ва Българска армия.

Досетихте се, нали, тя пък е част от 3-ти Украински фронт.

Същият, на който е посветен онзи паметник, дето наследниците на една определена меркантилна каста от партийни секретари, която просто е сменила господаря, щяла да маха 😉

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар