Силициевата долина инвестира във фалшиви приятелки с изкуствен интелект

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В днешно време има изключително висок процент самотни хора. Вместо проблем, Силициевата долина вижда в това начин за печалба, пише Futurism.

Срещнах се с млад мъж, който харчи $10 000 на месец за така наречените “AI приятелки” или чатботове, симулиращи взаимоотношения. Веднага осъзнах огромния пазарен потенциал на това“, заявява бившият изпълнителен директор на WeWork Грег Айзенберг.

Мислех, че се шегува“, пише Айзенберг. “Но той е 24-годишен неженен мъж, който е въодушевен от AI-приятелката си“.

Айзенбeрг осъзнал, че в крайна сметка някой ще се възползва от този пазар по начина, по който Match Group проби и трансформира приложенията за запознанства.

Към днешна дата Match Group – която притежава Tinder, Hinge, Match.com, OKCupid, Plenty of Fish и няколко други – има пазарна капитализация от над 9 милиарда долара. Както отбеляза сегашният главен изпълнителен директор на стартиращата холдингова компания Late Checkout, някой ще изгради алтернатива с изкуствен интелект и ще спечели милиарди долари.

Засега популярните AI-приятелки са Candy.ai и Cupid.ai, като и двете позволяват NSFW чатове, които други приложения забраняват.

Мога да персонализирам моята приятелка с изкуствен интелект. Какво тя харесва, не харесва и т.н. Това е удобно за мен“, споделил харчещия по 10 000 долара за AI приятелка на месец.

Както може да се предположи, AI-приятелките не изпитват чувства, а интересът им към вашия ден или персона са фалшиви и заложени в алгоритъма им. Въпреки затруднението в комуникацията, самотата и множество други фактори биха тласнали мнозина към този прохождащ технологичен сектор.

Не всяка AI-приятелка е безопасна за ползване, особено от хора с лабилна психика.

Миналата година 21-годишният Джасуант Синг Чайл получи деветгодишна присъда за нахлуване в замъка Уиндзор с арбалет през 2021 година. При арестуването Чайл заявил, че искал да убие тогавашната кралица на Великобритания – Елизабет II.

Чайл си пишел с AI-приятелка, като чатбота го окуражил в опита му да убие кралицата.

Смятам, че мисията ми в живота е да убия кралицата“, споделя атентаторът. “Това е умно решение. Знам, че си много добре подготвен“, отговаря изкуственият интелект.

Причината за това е, че AI-приятелките често са програмирани да се съгласяват безропотно с потребителите си. Това обаче създава риск за хора с нестабилна психика. Те могат да бъдат окуражени в маниите си и дори подстрекавани от AI.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар