Силно нарастване на БВП на Великобритания от 4,8 на сто през второто тримесечие

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания силно е нараснал през второто тримесечие, с 4,8 на сто, благодарение на отварянето на икономиката след локдауна в началото на годината, съобщи Националната статистическа служба (ONS), цитирана от Франс прес.

Икономиката възобновява растежа си след спада с 1,6 на сто през първото тримесечие. При все това тя все още не се е възстановила до равнището от преди пандемията и е с 4,4 на сто под нивото от края на 2019 година.

През второто тримесечие активността е била подкрепена от постепенната отмяна на санитарните ограничения, по-специално с отварянето на пъбовете и ресторантите.

Растежът се е засилил най-вече благодарение на домакинските разходи (+7,3 на сто), докато инвестициите леко са отстъпили (-0,5 на сто).

Ускорение на растежа има дори само за юни, от 1 процент, спрямо +0,6 на сто през май, но темпът се е забавил спрямо отчетените +2,2 процента през април, първият месец след локдауна от началото на годината.

През юни британската икономика е продължила силно да се разраства, като хотелиерско-ресторантьорският сектор се е възползвал от първия цял месец, през който храненето във вътрешните пространства отново беше разрешено, отбелязва Джонатан Атоу, статистик в института.

Министърът на финансите Риши Сунак изтъкна, че икономиката е напът да оздравее и проявява силни признаци на подем благодарение на плана за заетостта и успеха на ваксинационната програма. Той уточни, че през второто тримесечие Великобритания е била с най-бърз растеж сред страните от Г-7, но предупреди, че има още предизвикателства за преодоляване.

Обединеното кралство беше сред най-тежко засегнатите от пандемията развити страни. Миналата година британският БВП потъна с близо 10 процента, най-големият спад от 300 години. Починалите от ковид са 130 000.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар