Симеон Дянков: Очаквам инфлацията да стигне близо до 20%. Увеличението на данъците е неизбежно. Лихвите отиват нагоре

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Инфлацията ще надскочи прогнозата в актуализацията на бюджета. Може би тя ще бъде около 14% средно на годишна основа, което е висок процент. Очаквам да видим по-висока инфлация на месечна основа през следващите два-три месеца, като може да стигне и близо до 20%”.

Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в предаването “120 минути” на бТВ. Прогнозираната годишна инфлация за България, заложена в актуализацията на бюджета, е 11,9%, а за последния месец е 15,6%. Дянков обясни, че инфлацията до края на годината няма да се успокои, защото и в глобален мащаб има процеси, които я увеличават, а България винаги изостава с някои мерки, например мораториумът по енергийните цени.

По думите му реално инфлацията е забавена с 3-4 месеца и тя тепърва ще става висока. “Увеличението на данъци е неизбежно. То беше ясно още с Бюджет 2022, когато се каза, че ще има допълнителна актуализация, това можеше да означава само едно – повече разговори за повече харчения и повече договорки, които допълнително ще увеличат дефицита”, обясни бившият финансов министър. Изказването му дойде, след като преди три седмици Българската народна банка предупреди за опасност от навлизане в инфлационна спирала заради раздуване на дефицита по политически причини.

Дянков коментира и това, че за първи път от 11 години Европейската централна банка увеличава лихвените проценти. “Тези, които имат ипотеки повече от пет години трябва да се радват, защото те са влезли на добри цени, а тези които в момента мислят да си купуват жилища трябва да го направят възможно най-бързо, защото ЕЦБ сега започва да увеличава лихвите. В САЩ има вече пета стъпка за увеличение на лихвите, предвиден е голям ръст и за юли.

Очаквам до края на 2022 г. и в САЩ, и в Европа основният лихвен процент да е близо 2 или 2,5 над този в началото на годината. Това осначава и поскъпване на всички кредити, както за домакинствата, така и за бизнеса”, каза Дянков.

“Актуализацията ще бъде проблемна и се надявам тя да не мине след политическите разговори.

Тези социални мерки могат да се случат и без актуализация на бюджета, просто с промяна на основните параметри на бюджета или с акт на Министерски съвет”, заяви той. Той коментира и евентуалната трансформация на актуализацията на бюджета, която да направи проекта съвсем различен от внесения от правителството.

“Според мен точно това ще се получи, ако изобщо се стигне до второ четене на актуализацията на бюджета. Очаквам да има много пазарене за този бюджет. Това беше голяма тактическа грешка. Причината за актуализацията бяха да се направят големи реформи – в здравеопазването, в образованието, но това така и не стана и те не са заложени в бюджета. Ще се спори за парите за пътища”.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар