Симеон Сакскобурготски на 80 – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Последният български цар и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски навършва 80 години. Той e роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е второто дете в семейството на цар Борис III и царица Йоанна Савойска и техен първороден син. По бащина линия произхожда от Сакскобургготската династия, а по майчина – от Савойската, която управлява по това време Италия. През 1943 г. умира цар Борис и Симеон е обявен за цар /1943-1946 г./. Тъй като е непълнолетен от негово име управлява регентски съвет, включващ проф. Богдан Филов, принц Кирил и генерал Никола Михов. След 9 септември 1944 г. този съвет е заменен от верни на новата “народна власт” хора – Тодор Павлов, Венелин Ганев и Цвятко Бобошевски. По това време царското семейство живее под домашен арест в двореца “Врана”. На 15 септември 1946 г. се провежда референдум за обявяване на България за република. 95% от гласувалите искат смяна на държавното устройство, но има и съмнения, че резултатите от него са фалшифицирани. През 1962 г. Симеон Сакскобургготски сключва брак с доня Маргарита Гомес-Асебо. През 1962 г. Симеон Сакскобургготски сключва брак с доня Маргарита Гомес-Асебо.

Симеон Сакскобургготски, неговата майка Йоана и сестра Мария-Луиза, са принудени да напуснат с влак България. Те заминават за Истанбул, а по-късно се преместват в Египет, където живеят в изгнание дядото и бабата на Симеон – бившият италиански крал Виктор Емануил III и кралица Елена. В Александрия Симеон завършва британския колеж “Виктория”. През 1951 г. се установява в Испания, където живее до 2001 г. В Мадрид завършва Френски лицей. На 16 юни 1955 г. Симеон Сакскобургготски навършва пълнолетие и прочита прокламация към българския народ, в която потвърждава своята воля да бъде цар на всички българи, да бъде верен на Търновската конституция и на принципите на свободна България. През периода 1958 – 1959 г. е курсант във военната академия “Вали фордж”, гр. Уейн, щата Пенсилвания, САЩ. Там става известен под името “кадет Рилски”. Завършва със звание “младши лейтенант”. През 1962 г. Симеон Сакскобургготски сключва брак с доня Маргарита Гомес-Асебо. С нея той има пет деца – четирима сина и една дъщеря. Те са кръстени с български имена – Кардам, Кирил, Кубрат, Константин Асен и Калина. В периода от 1962 г. до 1996 г., когато за пръв път идва в България след 1946 г. Симеон Сакскобургготски се занимава с бизнес. Работил е като консултант за няколко фирми в Европа и Африка, специализирайки в областта на банковото дело, хотелиерството, електрониката и доставката на хранителни продукти. Става министър-председател и изкарва цял мандат до 2005 г. Става министър-председател и изкарва цял мандат до 2005 г. 

След промените от 10 ноември 1989 г. той следи активно вътрешнополитическия живот в България. За пръв път посещава родината през 1996 г., когато е приветстван от стотици хиляди граждани, излезли по улиците на София. През 2001 г. окончателно се завръща в България, създава партията Национално движение Симеон Втори /НДСВ/, с която печели парламентарните избори през лятото на същата година. Става министър-председател и изкарва цял мандат до 2005 г., по време на който България стана член на НАТО и подписва договора за членство в Европейския съюз през 2005 г. Симеон Сакскобургготски не успява да повтори успеха си и постепенно слиза от политическата сцена в България, но остава да играе важна и значима роля в обществения живот в страната.

Тържествен камбанен звън на катедралния храм “Св. Александър Невски” възвести днес 80-годишнината от рождението на Симеон Сакскобургготски – последният български цар и бивш министър-председател, предаде БГНЕС.

В патриаршеската катедрала се проведе благодарствен молебен в негова чест, възглавяван от Негово Светейшество българския патриарх Неофит и Високопреосвещените митрополити на Светия синод. Освен рожденика и неговата съпруга Маргарита, за празника в катедралата дойдоха неговата сестра княгиня Мария Луиза, синовете му, принцовете Кирил, Кубрат и Константин, дъщеря му, принцеса Калина, както и децата им, без двама от внуците. На почетните места в катедралния храм заеха местата си кралица София и сестра й принцеса Ирина от Испания, принцеса Маргарита и принц Раду от Румъния, принц Александър и принцеса Катарина от Сърбия, принц Никола от Черна Гора, принц Лека от Албания със съпругата му принцеса Елия и др. От българска страна да уважат юбилея на Сакскобургготски бяха дошли бившия вицепрезидент Маргарита Попова, бившите премиери Стефан Софиянски, Георги Близнашки, депутати от българския парламент, министри от правителството на НДСВ, дипломати, представители на бизнеса, на културните среди и изкуството.

“Ваше Величество, приемете нашите всесърдечни благопожелания за крепко здраве и сили, за още много доброплодни успехи във всички добри начинания, за благото на светата ни църква и благочестивия ни народ”, подчерта в поздравителното си слово патриарх Неофит към рожденика.

И продължи: “В деня на личния Ви празник – 80-годишнината Ви, сърдечно се радваме и отправяме нашите молитви към всеподателя Бога и занапред да Ви закриля, да благославя трудовете Ви, за да пребъдвате в нелицемерната му любов и радост. Във Вашия дълголетен и изпълнен с тежки изпитания и предизвикателства живот Вие се доказахте като добър син на църквата и на българския народ, на когото по примера на предшествениците Ви, българските царе Фердинанд и Борис Трети, отдавате цялата си грижа и любов, които и днес остават дълбоко в сърцето Ви, в мислите и действията Ви”.

Негово Светейшество отбеляза приноса на Симеон Сакскобургготски като премиер и уважавана политическа фигура за преодоляването на разкола в църквата, който рушеше нейното единство. “Нека Бог да прибави към годините на живота Ви още много години, в които заслужено да се радвате на плодовете от Вашите трудове в достойно извървян път. Божият мир и неговата велика милост – да бъдат с всички нас. Честита и благословена годишнина! За много години!”, завърши с тези думи поздравителното си слово патриарх Неофит, след което заедно с хора божиите служители и всички запяха “Многая лета” и “Боже, царя ни пази”.

Преди благодарствения молебен в катедралния храм бившият вицепрезидент Маргарита Попова пожела на рожденика “да е здрав, да помага, макар и отстрани, с хубава енергия, с кротост, с благост”, защото той като премиер внесе в българската политика “европейски стил и спокойствие”. Последният български цар и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски навършва 80 години Последният български цар и бивш министър-председател Симеон Сакскобургготски навършва 80 години.

Мнозина приятели и симпатизанти на Сакскобургготски носеха големи букети с цветя и много подаръци. Иван Петров му бе приготвил каменен барелеф на реката в Царска Бистрица, положен в луксозна кутия. Бившият министър на културата Петър Стоянович сподели по повод юбилея: “Един български цар може да бъде запомнен с достойнството, което носи. Аз предпочитам да запазя спомен за последния български цар и ще му пожелая още здраве, за да съумее да обобщи всичко онова, което е преживял през годините”.

“На България й трябват неговата мъдрост и неговата класа”, заяви и една от неговите най-енергични политически поддръжнички Любка Качакова. Сърдечни пожелания отправиха към рожденика и други негови колеги, приятели, познати и симпатизанти, които бяха дошли в препълнения от хора и украсен специално за празника катедрален храм.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар