Симов: Може би се налага да минем през експертно, надпартийно управление – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Може би се налага да минем през експертно, надпартийно управление, което да реши конкретни икономически задачи. Това е единственият начин политическата система да продължи напред.

Това коментира пред БНР Александър Симов, журналист и зам.-председател на градската организация на БСП-София.

Според него БСП няма никакво място в управленски формат с ПП. По думите му в момента ПП са партия в много тежка морално-политическа криза. Те са партията на голямата лъжа, категоричен бе той и подчерта, че тази сглобка е била най-голямата подмяна на вот в историята на прехода.

БСП не може да наруши основния принцип, който е поставила пред себе си, а той е “никога коалиция с ГЕРБ”, допълни Симов. По думите му БСП не може да си позволи и управление с ДПС. И все пак според него партията не е обречена да бъде опозиция.

В интервю за предаването “Политически НЕкоректно” Александър Симов подчерта, че БСП не е постъпвала некоректно към Румен Радев, Елена Йончева или Ваня Григорова.

“Същевременно от някои от тях видяхме яростен приятелски огън в гръб, от който БСП още страда“.

Според него много хора не знаят какво е да си част от партия, когато трябва да се съобразиш с определени решения. Да тръгнеш срещу ключови решения на собствената си партия, показва, че трябва да преосмислиш дали искаш да си част нея или не, уточни той.

“Не може когато си построил кампанията си върху защитата на Паметника на съветската армия и да казваш, че това ти е червената линия, която никога няма да прекрачиш, когато имаш решение на Националния съвет, че няма да гласуваш за никой друг, освен за твоя собствен кандидат, а в следващия момент ти прекрачваш тази граница и гласуваш за тези, които ядоха торти с отрязаната глава на паметника. За мен това е недопустим политически компромис”, коментира зам.-председателят на градската организация на левицата. И продължи:

Тази сглобка щеше да бъде направена. Защо БСП трябваше да става кум на тази сватба? Участието в такива плаващи мнозинства противоречи на смисъла от съществуването на левицата”.

Върху БСП се стоварват няколко удара от различни страни, изтъкна Александър Симов и обясни:

“Дори да няма политическо инженерство зад тези проекти, факт е, че трансферът на Йончева в редиците на ДПС със сигурност е удар срещу БСП, а само забележете и как левите листи никнат като отровни гъби на тези избори”.

Според него хората от другите леви листи нямат друга тема, освен БСП. А, по думите му, голямата тема на тези избори е съвсем различна.

Ако те тръгнат отново да се занимават само с БСП, резултатите няма да им харесат“, предупреди той.

Според него целта на всичко това е левият електорат да бъде максимално раздробен. Затова те се опитват да съберат каквото е възможно от левицата, каза той и покани на среща тези, които искат да има единодействие:

“Централното нещо на тази среща е да се види кои са партиите, които имат общи цели и можем да си взаимодействаме като водена политика. Кой влиза в листите е по-скоро техническа част. За мен по-важна е политическата част в това ляво обединение”.

В политическо отношение няма непримирими нюанси, смята Симов. Той не приема идеята, че в БСП опозицията е задушена.

“Не казвам, че в БСП няма проблеми. Не съм с розови очила. Очевидно, че в БСП има проблеми, но смятам, че повечето проблеми в БСП се дължат на егото на хора, които не могат да приемат факта, че партията е гласувала по един или друг начин, когато е избирала своя лидер”.

За приетата номинация от Елена Йончева като кандидат за евродепутат от листата на ДПС, журналистът коментира:

 

Йончева беше посрещната на крака на конгреса през 2019 г., напомни Александър Симов и продължи: “Тя беше избрана за водач на листата и влезе в ЕП. След това тя изчезна за партийния живот. Тя беше неоткриваема”.

Колко струват всички клетви за битка с корупцията, когато в един момент приемаш оферта от ДПС да бъдеш в тяхната листа? Как става това скачане от лявото европейско политическо семейство към либералното?”, попита още той.

А за останалите евродепутати, избрани с листата на БСП в предишния европарламент, Симов каза: “Има ключови теми, по които един представител на БСП в ЕП трябва да се съобрази с политиката, водена от неговата партия. Когато това не се случва, имаме правото да дадем своята негативна оценка“.

Днес БСП определи своите водачи на листи в страната, както и евролистата си. Александър Симов посочи първите в евролистата на партията:

“Първи е Кристиан Вигенин, втори – Румен Гечев, трета е Цветелина Пенкова, четвърта е Вяра Емилова, пети – Филип Попов и шести – Александър Симов”.

Бившият депутат изказа мнение, че ще е трудно за партията да вкара 6 депутати в Европейския парламент.

Всяко редене на листи е свързано с такива процеси, каза той относно напрежението около листите в Пловдив. Веска Ненчева е човек, който се раздава за своя град и своята област, подчерта Симов. Според него става въпрос за лични конфликти. И изрази надежда те да бъдат преодолени.

Винаги персоналните конфликти са оказвали влияние върху нашия резултат и това ни пречи, когато правим кампания, коментира Симов и каза: “Надявам се този път да сме си научили урока”.

“Влязох в партия, която прилича на италианско семейство. Но в крайна сметка партията оцелява”, посочи още той.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар