Сингапурска компания доставя първия гръцки плаващ терминал за ВПГ

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Корабът “Александруполис”, който ще служи като плаващо съоръжение за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (Floating Storage and Regasification Unit – FSRU) в крайбрежните води на гръцкия град Александруполис е отпътувал от Сингапур, където бе осъществено неговото преоборудване от танкер. Новината за отплаването бе съобщена от главния изпълнителен директор на “Сийтриум” (Seatrium) Крис Онг в съобщение, публикувано на сайта на компанията.

Проектната компания, получила съоръжението, е “Газ фифтийн” (GAS-fifteen Ltd), дъщерно дружество на “Газлог Ел Ен Джи” (GasLog LNG Services).

Постъпил за преоборудване в Сингапур през февруари 2023 г., танкерът за втечнен природен газ с вместимост от 155 000 куб. метра, наскоро включен в Гръцкия регистър, е първото преобразуване) на подобно съоръжение под гръцки флаг за експлоатация в Егейско море. Плаващият терминал в крайна сметка ще бъде притежаван и управляван от “Газтрейд” (GASTRADE S.A), консорциум от ключови играчи на енергийния пазар в в Гърция и региона, и ще снабдява пазарите на Югоизточна Европа с природен газ.

За преоборудването на кораба, който преди носеше името “Челсий” (Chelsea) са били необходими 2,9 млн. човекочаса, като от “Сийтриум” съобщават, че през това време не са регистрирани никакви инциденти.

По данни на сайта за проследяване на корабния трафик “Маринтрафик” (MarineTraffic.com) корабът в момента се намира в пролива Малака в Югоизточна Азия, отбеляза БТА.

Плаващият терминал ще бъде разположен на около 17 км от бреговете на Александруполис и ще бъде свързан с газопреносната мрежа на Гърция чрез подводни газопреносни съоръжения.

Когато заработи съоръжението – очакванията са това да се стане в началото на 2024 г., неговият капацитет ще е около 5,5 млрд. куб. метра на година с възможност за пиково натоварване от 22 милиона кубически метра на ден.

Българският газов оператор “Булгатрансгаз” притежава 20% дял в “Газтрейд”, която е проектна компания оператор на новоизграждащия се терминал за втечнен природен газ в Александропулис. В края на август миналата година бе договорено капацитетът, който е резервиран първоначално от страна на България (от “Булгаргаз”), да бъде увеличен от 500 милиона на 1 милиард кубични метра на година.

Очаква се терминалът да заработи до края на 2023 г.

С участието на “Булгартрансгаз” като акционер в проекта ще бъде улеснен достъпът на България до алтернативни доставки на природен газ, включително от САЩ, Египет, Катар и други доставчици, както за вътрешния пазар, така и за съседните страни и ще гарантира конкурентни цени.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар