Сингапур измества Хонконг като водещ финансов център на Азия

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сингапур е изместил Хонконг от позицията на водещ финансов център в Азия в световна класация, в която Ню Йорк и Лондон са запазили съответно първото и второто място, предаде Франс прес.

Сингапур се е изкачил с три места нагоре, за да достигне до третата позиция в шестмесечния индекс на Глобалните финансови центрове (GFCI), който оценява конкурентоспособността на 119 финансови центрове по света.Хонконг прилага от над две години и половина по-мека версия на китайската стратегия за „нулев КОВИД“ със стриктни здравни мерки и задължителна карантина в хотел. Това струва на специалния административен район на Китай лидерската позиция на водещ финансов център в Азия, потопи го в икономическа криза и ускори процеса на изтичане на мозъци към конкурентите в региона.


За сметка на това Сингапур вдигна ограниченията и отново отвори границите си в началото на годината, приемайки, че пандемията от КОВИД-19 вече има ендемичен характер.

Градът-държава ще е домакин на серия икономически конференции през идните месеци. Следващата седмица там ще се проведе и състезанието за Гран При на Сингапур във Формула 1, като се очаква страната да приеме 4 милиона посетители тази година.

В кратко комюнике хонконгското правителство реагира на класацията, подчертавайки, че е постигнало по-добър резултат в сравнение с миналата година.

„Продължаваме да се вслушваме в мненията и да показваме решителност в провеждането на реформи, целящи да консолидират и укрепят пазара на капитали в Хонконг и ролята ни на международен финансов център“, се посочва в комюникето на правителството. В него не се споменава нито КОВИД-19, нито наложените ограничения срещу разпространението му.

На четвърто място в анкетата се нарежда Сан Франциско, който се изкачва с две места, Шанхай, блокиран в началото на годината заради ограниченията за коронавируса, е на шесто място, следван от Лос Анджелис, Пекин и Шънчжън.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар