Сингапур ратифицира най-голямото споразумение за свободна търговия в света

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сингапур стана първата страна членка, която ратифицира Регионалното всеобхватно икономическо партньорство – РВИП (Regional Comprehensive Economic Partnership – RCEP), информира ДПА. Пактът обединява 15 държави от Азиатско-тихоокеанския регион и се определя като най-голямото споразумение за свободна търговия в света, допълва БТА.


Лондон кандидатства в транстихоокеанското споразумение за свободна търговия

Страните по РВИП обхващат една трета от световното население и генерират около 30 процента от световния брутен вътрешен продукт (БВП), посочи министерството на промишлеността и търговията на Сингапур.

Градът държава с около 5,7 милиона жители е сред първите в света по БВП на човек от населението, а просперитетът му зависи силно от търговията и чуждестранните инвестиции.

РВИП обединява освен Сингапур още девет членки на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН), Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея. Китай и Япония, втората и третата по големина икономики в света, също се присъединиха към пакта. Споразумението почти се провали, когато Индия реши да го напусне заради опасения от влиянието на Пекин.

Пактът ще влезе в сила, след като бъде ратифициран от шест членки на АСЕАН и още три от подписалите го страни. Сингапур очаква това да се случи до януари догодина.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар