Синдикатите в БТА искат Кирил Вълчев за нов директор след смъртта на Максим Минчев

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Синдикалните организации в БТА настояха за нов генерален директор да бъде назначен журналистът и юрист Кирил Вълчев. Позицията се освободи, след като досегашният шеф на агенцията Максим Минчев почина внезапно от коронавирус през ноември. Неговият мандат трябваше да приключи през 2020 г.

47-годишният Вълчев, който е водещ на политическото предаване “Седмицата” по Дарик радио, познава много добре работата в агенцията, защото сам някога е бил репортер в редакция “Информация за чужбина”, през 2011 г. участва активно в писането на закона за БТА, а през последните години е неин юридически съветник и създава новата й структура. 

Тъй като по закон директорът на агенцията се избира от парламента, в писмо до председателя на Народното събрание, председателя на Комисията по културата и медиите и председателите на всички парламентарни групи синдикалните организации заявиха желанието си в рамките на тази процедура да се обединят около името на Вълчев. Мотивите им са, че той е личност с безспорен професионален опит и е запознат със спецификата на агенционната журналистика.

С качествата си на юрист и доказан авторитет в журналистиката, убедени сме, че той е човекът, който ще бъде мотор за развитието на БТА и свързаните с това необходими промени в Закона за БТА. Убедени сме, че с неговия избор би се гарантирала необходимата приемственост в работата и информационната политика на БТА, високо оценена от световните информационни агенции, се казва пък в писмо до СБЖ.

Синдикатите се надяват, че Управителният съвет на СБЖ ще подкрепи желанието им да запазят авторитета на БТА като основен източник на точна и безпристрастна информация, основана на ясно назовани източници, подкрепяйки кандидатурата на Кирил Вълчев, пише още в него.

Вълчев вече обяви своите основни идеи за развитие на агенцията – да предава новините си безплатно в цялата страна, като това може да се случи с бърза промяна в закона и с неособено голям бюджет. 

Сред имената, за които неофициално се твърди, че ще бъдат лансирани в пленарната зала, е Георги Лозанов, който е шеф на дирекция “Културни комуникации” в БТА. Както и на легендарния телевизионен водещ Иван Гарелов, но и двамата категорично отрекоха пред “24 часа”.

Споменава се и журналиста Ивайло Данаилов, който беше медиен съветник на министър-председателя Сергей Станишев, както и бившият директор на БНР Валерий Тодоров, които са близки до БСП.

Своята евентуална кандидатура вчера обяви във Фейсбук и известния журналист и сценарист Емил Спахийски, който сега работи във в. “Труд”. По неофициална информация обаче той ще се откаже да участва в конкурса, тъй като се смята, че Вълчев ще бъде избран. Твърди се, че ГЕРБ ще подкрепи именно него за поста, но тъй като се смята за консенсусна личност вероятно зад него ще застанат и други партии. 

Срокът за издигане на кандидати е 15 януари включително, като номинациите могат да бъдат правени само от отделни депутати или парламентарни групи.

 

 

 

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар