Синдикатите се включват в протеста в защита на Балтов: “Долу ръцете от “Пирогов!”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Няма правно основание за освобождаването ми, освен това още не е изтекъл срокът, в който може да се обжалват заключенията на НЗОК. Аз съм наказан и виновен до доказване на противното, а по закон е обратното. Това коментира пред БНТ освободеният директор на “Пирогов” проф. Асен Балтов, след като по-рано тази сутрин медици излязоха на протест пред лечебното заведение в него защита и блокираха ключовия булевард “Цар Борис Трети”.

Проф. Балтов бе отстранен от поста по предложение на управителя на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев, след като той предостави на министъра на здравеопазването резултатите от извършената проверка на лечебното заведение. С няколко протокола за неоснователно получени суми са установени нарушения в размер на общо над 1 млн. лева.

“Новият директор на болницата проф. Поромански може да реши изобщо да не обжалва”, каза още проф. Балтов и допълни, че според него това е причината толкова да се бърза с освобождаването му.

За пореден път ортопедът, който 4 години управлява най-голямата спешна болница в страната, отрече да има източване на Здравната каса, както и лечение на фиктивни пациенти. Официално по думите му той не е уведомен още за освобождаването си и никой от здравното министерство не се е свързал с него. 

Медиците, които излязоха на протест, пък твърдят, че са се събрали спонтанно не само, за да подкрепят отстранения директор Асен Балтов.

“На нас директно ни казаха някакви хора, че сме мародери, че сме се възползвали от болни хора, за да ги крадем. Това е обида към всички тези хора, които година и половина дадоха живота и здравето си тук”, коментира биологът Емилия Блажева.

“Няма нито един фиктивно написан пациент – хората са лежали с месеци. Има хора, които са били интубирани и са екстубирани. И всички сме седяли тук не защото някой ни плаща, защото държавата не иска да ни плаща, а защото това ни е призвание”, каза доц. Камен Данов.

Те ще продължат с протестите и блокадите на булеварда, докато проф. Асен Балтов не бъде възстановен като директор на “Пирогов”.

В тях ще се включат и синдикатите. КНСБ и Федерацията на синдикатите от здравеопазването изразиха категорично несъгласие с уронването на доброто име на единствената болница за спешна медицинска помощ в България УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов” и предприетите кадрови промени в нея. Това се заявява в синдикална позиция “Долу ръцете от “Пирогов!”, разпространена от пресцентъра на КНСБ.

“Не приемаме констатациите за установени нарушения при лечение на пациенти с COVID-19, преди да са изяснени напълно обстоятелствата и фактите.

Притеснени сме от факта, че се посяга към най-голямата болница и водеща в областта на спешната и бедствената медицина, която изнесе голяма част от пандемията на раменете си. Това е болницата, в която денонощно работеха нашите медицински специалисти, в която медицинските сестри бяха с памперси заради липса на време за почивка и на отдих в домовете си”, се посочва в позицията.

Това е един добър колектив с добри екипи, в който всички служители са работили, получавайки работните си заплати и възнаграждения, без съкращения или неплатени отпуски, допълват от КНСБ. В болница УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов” е сключен един от най-добрите Колективни трудови договори между синдикатите и ръководството на болницата в страната. И това се дължи на неговия изпълнителен директор проф.д-р Асен Балтов, допълват от КНСБ.

От КНСБ заявяват, че здравеопазването има нужда от реформи, но не и по този грозен и неефективен начин да се дискредитира една от най уважаваните болници и нейният изпълнителен директор.

Присъединяваме се и активно ще участваме в протестните действия на колектива на болницата, се посочва в позицията.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар