КТБ

Синдиците на КТБ връщат по-малко пари от наличните в банката преди затварянето й /документи/

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Синдиците на КТБ Ангел Донов и Кристи Маринова обявиха вчера, че от днес започва изплащането на суми от първата частична сметка за разпределение на приети вземания към КТБ АД (н).

Това по принцип е добра новина, защото много хора я очакват. Лошата новина обаче е в сумата, която е се разпределя – 570 млн. лева.

От последния отчет на КТБ преди да бъде затворена банката е очевидно, че в нея има 518 милиона лева, както и вземания от банки в размер на 131 милиона лева или общо парични средства за близо 650 милиона лева. Въпросът е какво всъщност са събрали синдиците? Ако изобщо са събрали нещо къде е то?

 

„Изплащането на сумите от първата частична сметка се извършва чрез клоновата мрежа на „УниКредит Булбанк” АД, като таксите и комисионите за извършваните операции се дължат от лицата, получаващи средствата, и са съгласно тарифата за таксите и комисионите на „УниКредит Булбанк” АД.“, посочват още синдиците на КТБ в обявлението си. Това звучи доста изгодно за обслужващата банка, защото става въпрос за получаване на надгарантирани суми, т.е. над 196 000 лв.

 

От обявлението на синдиците става ясно още, че частичната сметка е изготвена в изпълнение на разпоредбата на Закона за банковата несъстоятелност  и е одобрена от

Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Това означава, че във Фонда са наясно, че синдиците не са събрали средства, както и че са изхарчени дори средства от наличните преди затварянето на банката.

 

Още през 2016 г. бяха отправени редица въпроси както към министъра на финансите Владислав Горанов, така и към тогавашния шеф на Фонда Радослав Миленков точно за липсващите пари в КТБ.

 

От публичните документи се вижда, че в баланса на банката към 31.03.2015 г., КТБ има пари по сметка в размер на 518 милиона лева, както и вземания от банки в размер на 131 милиона лева или общо парични средства за близо 650 милиона лева.   Точно след две години,  през февруари 2017 г. синдиците публикуват първата частична сметка за разпределение. Тя е за  570 милиона лева или с 80 милиона лева по-малко.

 

.

 

Това далеч не е единственият проблем на синдиците на КТБ.  Ако си спомняте съвсем скоро стана ясно, че две фирми – „Арда Строй“ и „Аполо Инженеринг“  мистериозно се появяват като първи и втори кредитор на банката и щяха да получат над 12 милиона лева.  За сагата с фалшифицирането на документи за тези суми многократно алармираха бивши администратори на банката, но прокуратурата, синдиците, Фонда, Министерството на финансите и всички компетентни органи упорито се правеха че виждат и не чуват.

Всичко за сагата може да видите ТУКТУКТУК и ТУК

 

Като капак на всички откази бившите администратори показаха и фалшифицираните им подписи, които очевидно са абсолютно идентични върху два нямащи нищо общо документа.

 

Вижте ги сами:   Това са последни страници от договорите за залог на Арда Строй и Аполо Инженеринг. Двата подписа на и. д. Христов и Панталеев са „откраднати“ от едно място и са поставени и на двата договора. Никой никога не е виждал документите в оригинал, въпреки, че бяха поискани и от съда. Бившите администратори на банката продължават да твърдят, че няма как, двамата директори да са се разписали по един и същи начин върху два документа през повече от два месеца. Вижда се с просто око,  че става дума за фалшификация. Договорите са с дати 05.04.2014 г. и 07.06.2014 г. и забележете – това са съботни дни!

.
 

Екип Фрог Нюз


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар