Сиренце в капана: Брюксел предлага по 6000 € за бежанец, приет в “контролиран център”

Европа, Мигранти
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската комисия предлага по 6000 евро за приет бежанец на страните от Европейския съюз, които приемат на тяхна територия да се открият временни “контролирани” центрове за бежанци, където те да бъдат настанявани, докато се изясни имат ли право на бежански статут или са нелегални имигранти, които следва да бъдат екстрадирани.

Вчера Еврокомисията представи концепцията си за контролираните центрове, както и краткосрочните мерки, които биха могли да бъдат предприети за подобряване на обработването на досиетата на мигрантите, които биват сваляни на брега в ЕС, и набелязва първи щрихи на възможния начин за постигане на напредък по създаването на регионални платформи за дебаркиране с трети държави.

Центровете ще се управляват от приемащата държава членка с пълната подкрепа на ЕС и агенциите на ЕС и биха могли да имат временен или ad-hoc характер в зависимост от местоположението.

В центровете ще работят европейски гранични служители, експерти по убежището, служители, извършващи проверки за сигурност, и служители по връщането.

Всички разходи се покриват от бюджета на ЕС и се предлага пълна финансова подкрепа за държавите членки доброволци за покриването на инфраструктурните и оперативните разходи; както и финансова подкрепа за държавите членки, които приемат прехвърлянето в тях на лица, свалени на брега (6 000 EUR на човек), съобщиха от ЕК.

За да се изпробва концепцията, във възможно най-кратък срок може да бъде стартирана пилотна фаза.

„Готови сме да помагаме на държавите членки и третите държави, за да си сътрудничат по – добре във връзка със свалянето на брега на спасените в морето хора“, заяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Източник: Епицентър

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар