Сирийският президент Башар Асад бе преизбран с 95,1% от гласовете

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът Башар Асад беше преизбран за четвърти мандат с над 95% от подадените гласове, побеждавайки двама претенденти – включително бивш висш служител на бунтовническа коалиция, съобщиха сирийските власти, предаде RT.

Избирателната активност на изборите в сряда е била 78%, като Асад е спечелил над 13 милиона гласа. Махмуд Ахмад Марей, който преди това е бил генерален секретар на бунтовническата коалиция Национален фронт за освобождение на Сирия, е получил около 470 276 гласа, или 3,1%, докато Абдула Салум Абдула от Социалистическата партия на юнионистите е на трето място с около 213 968 гласа, или 1,5%.

Общият брой на избирателите е 14 239 140 от 18 107 000 сирийци, намиращи се в момента в страната или извън нея, според вътрешния министър Мухамад ал Рахмун.

„Благодаря на всички сирийци за високото им чувство за национализъм и забележителното им участие”, заяви Асад в изявление след обявяването на резултатите. „За бъдещето на сирийските деца и нейната младеж, нека да започнем от утре нашата кампания за работа за изграждане, вярвайте и изградете Сирия.

 Западните сили предварително заклеймиха изборите като „нелегитимни“ и „нито, че ще бъдат свободни, нито честни“, аргументирайки се, че „режимът на Асад“ отказва гласуването на разселените и диаспората. Докато Дамаск проведе изборите в съответствие със сирийската конституция, външните министри на САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия протестираха, че те се провеждат „извън рамката, описана в Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН“.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар