Системата “Бонус-малус” – поредната нагла тесла за народа от ГЕРБ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-новите тенденции при автомобилните производители и застрахователите са да събират и анализират информация за индивидуалното поведение на шофьора на пътя (например как потегля и спира, с каква скорост взима завоите), както чрез специални устройства, вградени в колите, така и чрез мобилни приложения.

С въвеждането на системата “бонус малус” България има шанса да не е постоянно последна, а да се вмести в тази тенденция. Това коментира пред БНТ председателят на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов. Той даде разяснения по подготвяната от комисията промяна при задължителната застраховка “Гражданска отговорност”, при която неизрядните шофьори да плащат повече, а изрядните – по-малко (т. нар. бонус-малус).

Новата система цели превенция и справедливост и коригиране на поведението в дългосрочен план, каза шефът на финансовия надзор. “В момента 10 души ако платят по 10 единици се събират 100, при новата система отново ще се събират 100 единици, но 8 души ще плащат по 9 единици, а останалите 28 единици ще се покрият от двама.

Оттук идва справедливостта – по-рисковият шофьор да плаща повече”, даде пример той с уточнението, че като цяло съотношението изрядни – неизрядни е 80% към 20%.

Атанасов увери, че замисляното изменение е неутрално по отношение на общия финансов ресурс, но най-лошите шофьори, които са около 0.6% от всички, ще плащат по 1200 лв, а най-изрядните – по 225 лв. В отговор на въпрос Атанасов отрече твърденията, че моделът “бонус – малус” облагодетелства застрахователите.

“Всички казват че ще се възползват застрахователите, но никой не казва как точно ще стане това. Парите ще са равни. Моделът е на финансов неутралитет. Безпочвени са подобни твърдения”, каза той. Шефът на регулатора уточни, че се предвижда името на шофьора да се вписва в полицата.

Така собственикът може да впише в нея имената на свои близки, на които смята да разрешава да карат. Ако обаче някой невписан причини щета, собственикът ще бъде глобен за това, че му е позволил да кара.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “Системата “Бонус-малус” – поредната нагла тесла за народа от ГЕРБ

Вашият коментар