Китай е големият победител от войната в Украйна

Си Дзинпин в разговор с Путин: Китай ще работи с Русия за по-справедлив и рационален световен ред

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пекин поддържа неутрална позиция по въпроса за Украйна, „като взема предвид фактите и историческите реалности“, заяви китайският президент

Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин проведоха телефонен разговор в сряда. Това съобщи Китайската централна телевизия.

„Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин проведоха телефонен разговор в следобедните часове на 15 юни“, се казва в кратък репортаж на канала.

За разрешаването на кризата в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин изрази готовност да помогне за разрешаването на кризата в Украйна в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин в сряда, съобщи Китайската централна телевизия.

„Всяка от засегнатите страни трябва да заеме отговорна позиция за улесняване на правилното уреждане на кризата в Украйна“, цитира каналът думите на китайския лидер. – Китай е готов да продължи да играе своята конструктивна роля.“

Си Дзинпин уточни, че Пекин заема неутрална позиция по украинския въпрос, „като взема предвид фактите и историческите реалности“. „Активно допринасяме за поддържането на мира в световен мащаб, допринасяме за поддържането на стабилен икономически ред в света“, подчерта той.

За подкрепата на суверенитета и националната сигурност 

Китайските власти са готови да окажат подкрепа на Русия при решаването на ключови въпроси, свързани със защитата на суверенитета и националната сигурност – заяви Дзинпин.

„Китай е готов за тясно стратегическо взаимодействие с Русия, за взаимна подкрепа, като се отчитат ключовите интереси на двете страни по отношение на суверенитета и националната сигурност“, цитира китайската централна телевизия думите на китайския лидер.

Както поясни Си Дзинпин, отношенията между Китай и Русия продължават да се развиват успешно въпреки всички видове промени на световната сцена. „Готови сме да засилим контактите си на важни международни и регионални платформи като ООН, БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество“, добави той.

Според китайския президент Пекин очаква да работи с Русия за насърчаване на напредъка на развиващите се страни. „Китай се ангажира да укрепва солидарността и да формира по-справедлив и рационален световен ред“, заключи Си Дзинпин.

На 24 февруари Путин обяви специална военна операция в отговор на молба за помощ от страна на лидерите на републиките в Донбас. След това САЩ и техните съюзници наложиха мащабни санкции срещу Русия и увеличиха доставките на оръжие за Киев.

Източник: ТАСС

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар