Си Дзинпин и Путин изложиха плановете си за евразийски клуб за сигурност

Си Дзинпин и Путин изложиха плановете си за евразийски клуб за сигурност

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Китайският президент Си Дзинпин призова членовете на регионален клуб за сигурност да се противопоставят на външна намеса, а руският му колега Владимир Путин говори за създаването на нова евразийска система за сигурност, на годишната среща на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), предаде Ройтерс.

Путин и Си разшириха ШОС – клуб, основан през 2001 г. с участието на Русия, Китай и централноазиатските държави като противовес на Запада – като включиха Индия, Иран и Пакистан, припомня БТА.

Групата представлява и новите ключови клиенти за руските стоки, включително петрол и газ, тъй като западните икономически санкции, наложени заради конфликта в Украйна, принудиха Москва да се ориентира към Азия.

Пред лицето на реалните рискове на малки дворове с високи огради трябва да защитим правото на развитие“, заяви днес Си, цитиран от китайската държавна телевизия, на срещата в казахстанската столица Астана.

Блокът трябва да решава “вътрешните различия” с мир, да търси допирни точки и да разрешава трудностите в сътрудничеството, добави Си.

Основната среща се проведе при закрити врати, но говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция РИА Новости, заяви, че Путин ще обсъди с групата идеята си за създаване на нов набор от евразийски договори за колективна сигурност.

Миналия месец Путин заяви, че е необходима нова регионална система за сигурност, която трябва да бъде отворена за всички страни на континента, включително за членовете на НАТО, но целта ѝ трябва да бъде постепенното премахване на всяко външно военно присъствие от Евразия, което е ясна препратка към САЩ.

В част от речта си, публикувана от Кремъл, Путин приветства и все по-широкото използване на национални валути – вместо долара – в търговията между страните от ШОС и призова за създаването на нова платежна система в рамките на групата.

Заради западните санкции Москва е отрязана от традиционните платежни системи като SWIFT, а руските валутни резерви в размер на стотици милиарди долари остават замразени.

Си и Путин твърдят, че доминираната от САЩ ера след Студената война е към края си.

САЩ смятат Китай за своя най-голям конкурент, а Русия – за най-голямата заплаха, отбелязва Ройтерс.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар