Си Дзинпин с идея за международна мирна конференция за ивицата Газа – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Китайският президент Си Дзинпин призова за свикване на “международна мирна конференция” за разрешаване на конфликта между Израел и “Хамас”, по време на виртуална среща на върха на БРИКС.

“Не може да има траен мир и сигурност в Близкия изток без справедливо решение на въпроса за Палестина”, каза той.

“Затова Китай призовава за организиране на международна мирна конференция възможно най-скоро, за да се постигне международен консенсус”.

“Тази конференция ще даде възможност да се работи за бързо решение на въпроса за Палестина, което да е всеобхватно, справедливо и трайно”, добави той.

“От избухването на последния израелско-палестински конфликт Китай работи активно за насърчаване на мирните преговори и прекратяването на огъня”, подчерта китайският президент в речта си.

“Пекин предостави хуманитарна помощ, за да облекчи хуманитарното бедствие в Газа и ще продължи да го прави”, увери той.

В исторически план Китай винаги е подкрепял палестинците и решението за две държави.

Присъствието му в Близкия и Средния изток се увеличи през последните години и Пекин често се опитва да предложи добрите си услуги в регионалните спорове.

Тази година Китай спонсорира споразумение между Саудитска Арабия и Иран, които след години на съперничество се съгласиха да възстановят дипломатическите си отношения и да отворят отново посолствата си.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар