Си Цзинпин нарече Байдън „стар приятел“ в историческа първа среща онлайн

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на Китай Си Цзинпин нарече американския си колега Джо Байдън „стар приятел“, предадоха световните агенции. С тези думи Си се обърна към Байдън в началото на срещата им онлайн, която продължи близо 2 часа.

Си Цзинпин и Джо Байдън досега са говорили по телефона и са разменяли съобщения. Това е първата им официална среща, откакто Байдън встъпи в длъжност през януари. За последно двамата са говорили по телефона на 10 септември.

В началото й Байдън изрази надежда следващия път да се срещне лично със Си. Той заяви, че е важно двамата да комуникират открито и честно и изрази надежда, че сегашният им разговор ще е откровен. Байдън припомни, че лидерите на САЩ и на Китай имат отговорността да гарантират, че техните връзки няма да се превърнат в открит конфликт.

Байдън каза, че със Си ще обсъди въпроси, по които САЩ имат безпокойство, от спазването на човешките права до Индо-Тихоокеанския регион. Той припомни, че САЩ винаги са бранели ценностите, в които вярват, и че страните трябва да играят според правилата.

От своя страна Си заяви, че Китай и САЩ трябва да подобрят тяхната комуникация и да засилят сътрудничеството, защото и двете страни са изправени пред множество предизвикателства. Той заяви, че е готов да придвижи американо-китайските отношения напред в положителна посока. Си заяви, че една солидна и устойчива американо-китайска връзка е необходима и двете страни трябва да се уважават една друга.

Видеоконферентната среща между двамата лидери става в момент на нараснало напрежение в отношенията между двете страни. Байдън критикува Пекин заради нарушенията на човешките права във връзка с уйгурите, потушаването на демократичните протести в Хонконг, военната агресия срещу Тайван и други въпроси. Пекин пък разкритикува Белия дом, че се меси в китайските вътрешни дела.

В разговорите двамата лидери бяха придружавани от висши сътрудници. Байдън бе придружаван от държавния секретар Антъни Блинкън, от съветника по националната сигурност Джейк Съливан, от министърката на финансите Джанет Йелън, от координатора по въпросите, свързани с Индо-Тихоокеанския регион в Съвета за национална сигурност към Белия дом Кърт Кембъл и от старши директора за Китай в Съвета за национална сигурност Лаура Розенбъргър.

Си Цзинпин бе придружаван от ръководителя на канцеларията на Централния комитет на Китайската комунистическа партия Дън Сюцзян, от вицепремиера Лю Хъ, от високопоставения представител за външната политика в Централния комитет на комунистическата партия Ян Цзечъ, от външния министър Ван И и от заместник-външния министър Се Фън.

Видеоконферентната среща между двамата лидери се проведе в момент на нараснало напрежение в отношенията между двете страни. Байдън критикува Пекин заради нарушенията на човешките права във връзка с уйгурите, потушаването на демократичните протести в Хонконг, военната агресия срещу Тайван и други въпроси. Пекин пък разкритикува Белия дом, че се меси в китайските вътрешни дела.

Досега двамата лидери имаха няколко телефонни разговора, последният от които беше през септември.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар