Си Цзинпин проведе разговор с китайските астронавти в орбита

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на КНР Си Цзинпин поздрави днес чрез видеовръзка тримата астронавти (известни като „тайконавти“), които строят в момента китайската космическа станция, като приветства „новите хоризонти за човечеството“, разкриващи се в космическата надпревара, предаде Франс прес.

Екипажът от трима мъже стартира в четвъртък от пустинята Гоби, Северозападен Китай. После корабът се скачи с „Тянхъ“, единствения от трите модула на бъдещата станция, който вече е в орбита.Те ще останат в космоса три месеца. Успехът на мисията „Шънчжоу-12“ е въпрос на престиж за Пекин, който ще чества на 1 юли стотната годишнина от създаването на Китайската комунистическа партия.


Построяването на космическа станция е мерило за китайската космическа програма„, заяви Си Цзинпин на астронавтите във видеоразговор от Аерокосмическия контролен център в Пекин, излъчен по телевизията.

Този принос отваря нови хоризонти за човечеството в използването на космоса за мирни цели. Вие представлявате онези безбройни трудови хора, които в нашата нова ера се борят за развитието на китайската аерокосмическа индустрия„, каза той.

Освен това Си разпита тримата за здравословното им състояние и условията за работа, като добави, че те са „спечелили сърцата“ на китайците.

Четирийсет и пет годишният Чен Хонбо, за когото това е първият престой в космоса, отвърна, че бързо се е адаптирал към живота в безтегловност.

Храната, всекидневието, условията за работа . . . Всичко е наред. Успяхме и да се обадим на семействата чрез видеоразговор. Хубав е животът в нашия малък космически дом„, заяви той.

Командващ мисията е 56-годишният ветеран Ни Хейшан, летял вече два пъти в космоса. „Много се гордеем с нашата велика Партия и с нашата родина„, каза той на президента.

И тримата астронавти са военнослужещи от армията на Китай.

„Това е втората ми космическа мисия. Имам чувството, че този път мисията е още по-важна и че това е огромна чест“, заяви 54-годишният Лю Бомин.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар