Фандъкова

Скандак! Фандъкова крие фалита на „Топлофикация“ – София

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Дълговете на „Топлофикация“- София не са повече от активите, само заради майсторлъка на счетоводителите на дружеството.

Порових се малко в отчета за 2018, оказва се че собствения капитал (СК) пада с 220 млн от обезценка на несъбираеми вземания (сметки за парно), включени при прилагането на новия стандарт МСФО 9.

При СК в края на годината от 149 млн лева и текуща загуба 20 млн, това означава, че компанията е тотално в киреча, с негативен капитал, демек фалирала.

На помощ обаче идва наричано то от мен иновативно счетоводство, което има за цел да представи нещата не каквито са, а каквито „трябва“. В картинка 2 виждаме, че имотите на Топлофикация са преоценени нагоре с над 360 млн лева. Благодарение на това СК (картинка 3) не само не е отрицателен, но и се увеличава с 80 млн за година. Което маскира реалното състояние на дружеството.
Винаги съм бил привърженик на това отчетите да показват честно на публиката какво е положението, това е техният смисъл. Така че когато има проблеми, те да бъдат хващани в зародиш, а не да избухват бомби впоследствие. Иновативното счетоводство беше в основата на фалита на Енрон, друг енергиен мастодонт. Както и на банките от 2008 година.
Доброто управление и прозрачността изискват отчетите да бъдат лесни за разбиране. Усложненията обикновено се правят, за да заблудят тези, които не обръщат сериозно внимание.
Припомням, че Топлофикация загуби 100 млн лева депозит в КТБ, което влияе директно на финансовото й състояние. Сега продава енергията, която произвежда на фирма, свързвана с Ковачки, а в борда на директорите й присъстват все лица от неговият отбор. Още от същото след местните избори ще означава нови лъжи и агония.

Топлофикация трябва да играе по пазарните правила, защото не е сама за себе си. Много хора се откачват от парното и предпочитат алтернативи като климатици или нещо друго. Подходът към клиента е като на монополист, а не като на нормална фирма. Затова абонати бягат.
Владислав Панев, Фейсбук
*Заглавието е на редакцията

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар