Скандалите с апартаментите си имат минало и то се нарича “поправката Артекс”

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Златната“ поправка, станала известна като поправката „Артекс“ е гласувана без дебати на 25 януари 2017 г.. Текстът е внесен между първо и второ четене на промените  в Закона за устройство на територията.

Вносител е депутатът от ГЕРБ  Александър Ненков.

Според поправката на Ненков, строителните разрешителни за строежи от първа и втора категория са валидни 10 години след започването на строителството, а не пет, както до онзи момент.

Приемането й узаконява възможността на „Артекс Инженеринг“ да удължат срока на строителните дейности по изграждането на небостъргача „Златен век“. Неговото издигане е било пред провал, тъй като към онзи момент дори не е започнало, а всички разрешителни са били изтекли.

ГЛАСУВАНЕТО

За поправката гласуват 61 депутати на ГЕРБ, начело с Цветан Цветанов, както и двама от БСП – Светла Бъчварова-Пиралкова и Радослав Стойчев.

По-известна от двамата е Бъчварова-Пиралкова. Тя беше обвинена, че през  2009 г. като председател на УС на Селскостопанската академия е сключила неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда за академията – в размер на 1 326 671,36 лв., припомня actualno.com.  Бъчварова-Пиралкова дори се отказва от имунитета си, но през ноември миналата година главният прокурор Сотир Цацаров се оплака, че съдът работи много бавно по делото срещу нея.

Шестима души от Реформаторския блок също подкрепят поправката на Ненков. Сред тях са Вили Лилков, който по-късно през 2017 година подаде оставка като лидер на ДСБ-София,  Димитър Делчев, който сега е председател на основаното от Меглена Кунева “Движение България на гражданите” и който е син на изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев, Корман Исмаилов, който с Касим Дал основа една от “алтернативите” на ДПС – Народна партия “Свобода и Достойнство”, Найден Зеленогорски, дясна ръка на Кунева и дългогодишен кмет на Плевен, сегашният председател на СДС Румен Христов, който поведе партията си към съюз с ГЕРБ и за предстоящите евроизбори.

Поправката е подкрепена и от Красимира Ковачка, братовчедката на бизнесмена Христо Ковачки.

Текстът е приет в едно от последните заседания на 43-то Народно събрание.

ВНОСИТЕЛЯТ АЛЕКСАНДЪР НЕНКОВ

Александър Ненков е два мандата депутат от ГЕРБ. Той е син на конституционния съдия Румен Ненков, майка му Юлия Ненкова е ръководител на КЗК –Комисията за защита на конкуренцията от 2016 г. досега, а преди това е била заместник кмет в Столичната община. Тя е работила като юристконсулт при шестима столични кметове. Юлия Ненкова е известна като един от най-доверените хора, на които разчита ГЕРБ.

Като шеф на КЗК, през юли 2018 г., Юлия Ненкова спира продажбата на Нова тв със странни мотиви.  По планираната покупка на “Нова броудкастинг груп” за 185 млн. евро от ръководената от Петр Келнер група PPF,  КЗК отказва с мотива – големия пазарен дял на медиата. КЗК вижда проблем в това, че “придобиваната група разполага със значителен финансов и организационен ресурс, възможност за реализиране на икономии от мащаба и обхвата, и утвърден имидж“. Така, че новият собственик „би имал мотив и възможност да промени своята търговска политика под различни форми, изразяващи се в ограничаване на достъпа, повишаване на цените или промяна в условията по сключените договори“.

По-малко от година по-късно Нова тв е продадена – новият собственик е бизнесменът Кирил Домусчиев. Сделката беше обявена на 22 февруари 2019 и одобрена от КЗК само в рамките на месец  – на 22 март.

СЪСЕДИ

През януари 2016 г. шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пише на личната си страница във Фейсбук:

“Тази сутрин, заедно с колегата Александър Ненков, изчистихме снега пред кооперацията, в която живеем”.

 

ДНЕШНИ ДНИ

Цветан Цветанов вече не е съсед с Ненков, още са в един квартал, но Цветанов от близо година е новодомец  в апартамент с частен асансьор в култовата сграда „Летера“ на ул. „Латинка“8. Построен и продаден на Цветанов от „Артекс Инженеринг“. Именно разкритията за покупката на този имот на изненадващо преференциални цени и след заменка, провокира огромен скандал, който все още не е стигнал до развръзка.

В разгара на скандала, законотворецът Александър Ненков казва: “Спорно е изобщо дали има отношение Законът за устройство на територията към съответната фирма и съответният обектНито ме интересува, нито някой някога е имал отношение към този обект.“

Той уточнява, че „поправката “Артекс” не му звучи коректно, а по-скоро подвеждащо“. По думите му, Законът за устройство на територията касае проекти от първа и втора категория, за които е даден толеранс обектите да бъдат завършени за срок от 10 години, вместо за 5 години.

ПЪТИЩАТА НА СЪДБАТА

От всичко дотук е видно, че Цветан Цветанов, Александър Ненков, семейството на Ненков, строителите „Артекс Инженеринг“ и партия ГЕРБ  кръстосват делата и интересите си по неведомите пътища на съдбата.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “Скандалите с апартаментите си имат минало и то се нарича “поправката Артекс”

Вашият коментар