СКАНДАЛНО! Весела Лечева с разкрития за нови афери на Руди Гела

България, Свят, Спорт
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Платежни нареждания на ръка на били писани за плащанията по договор на „Национална спортна база“ ЕАД за закупуване на софтуер, съобщиха от спортното министерство. Министър Весела Лечева в ефира на БНТ преди време обясни, че този скъпоструващ продукт е непотребен.

Сега от Министерството на спорта разясняват, че договорът е подписан от тогавашния изпълнителен директор на НСБ Венцислав Петков, който е приятел от детинство на бившия спортен министър Радостин Василев.

Ето съобщението от спортното министерство по скандалния казус:

Във връзка с постъпили журналистически въпроси до пресцентъра на Министерството на младежта и спорта относно договор на „Национална спортна база“ ЕАД за закупуване на софтуер, предоставяме следната информация:

на 07.09.2022

Договорите на НСБ ЕАД (за продукта и съответните лицензии към него), споменати от министър Весела Лечева при участието й в предаването „Още от деня“ на БНТ на 7 септември 2022 г., са подписани на 1 август 2022 г. от изпълнителния директор на НСБ ЕАД (към онзи момент г-н Венцислав Петков). Те са сключени за общата сума от 1 746 600 лева с включен ДДС, като до момента са извършени плащания по договорите в размер на 1 087 057 лв. Плащането на тези суми е извършено на 4 август 2022 г. в банков клон с попълнени на ръка платежни нареждания, в разрез с утвърдената практика на дружеството за онлайн разплащания. Сумата сериозно надхвърля размера на еднократните плащания по сключени договори от дружеството през последните години. Името на компанията и конкретните условия на договора са свързани с конфиденциалността на отношенията на контрагента с НСБ ЕАД и тяхното публично разкриване би могло да доведе до допълнителни финансови щети за дружеството.

Конкурс или друга процедура не е проведена. На интернет сайта на НСБ ЕАД също не е публикувана информация относно провеждането на такава процедура. Към момента в НСБ ЕАД не са открити протоколите от заседанието на Съвета на директорите както за процедурата по сключване на тези договори, така и за целия период на управление на изпълнителния директор Венцислав Петков, а само отделни препис-извлечения. Изпълняващият функцията секретар-протоколчик на Съвета на директорите и заемащ длъжността председател на Съвета на директорите към онзи момент Владислав Божиков не е осигурил предаването от протоколите на заседанията на Съвета на директорите на НСБ ЕАД на назначеното от министър Весела Лечева ръководство на дружеството.

Основната дейност на НСБ е стопанисване и ефективно управление на спортните съоръжения и обекти, осигуряване на условия за настаняване и тренировъчна дейност на спортисти, за което тя разполага с необходимия софтуер. НСБ ЕАД не поддържа спедиторска и складова синхронизация и няма необходимост от подобен продукт, който е подходящ за използване от големи компании с десетки хиляди абонати и потребители, както и за мащабни производства.

„Това е изключително скъпоструващ продукт, който ще е в тежест на дружеството не само сега, но и в следващите години. Като принципал на „Национална спортна база“ ще предприема действия, за да бъде защитен държавният интерес“, съобщи министър Весела Лечева.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар