Скандално! Новият кандидат-премиер на ИТН иска ревизия на договора с РС Македония

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Скандално изявление за ревизия на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с РС Македония направи кандидатът за премиер на ИТН Пламен Николов в „Панорама“ по БНТ снощи.

 

„Знаете за Преспанския договор от 2017 г. и колко неизпълнени клаузи има по него. (Договорът от Преспа е между Гърция и РСМ, България има със Скопие Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, бел. ред.) Това е нещо, което особено много ни притеснява“, отбеляза Николов.

„По никакъв начин няма да притесняваме своите братя и да ги лишаваме от възможността за европейското им бъдеще по насилствен начин или начин, който се упражнява от други балкански държави. Това не означава, че няма да отстояваме националния си интерес“, обясни кандидат-премиерът.

„Как точно ще бъде направено това? Може би чрез ревизия на самия този договор и преразглеждането му. Това е един момент, в който трябва Комисията по външна политика на ИТН да се събере и да се вземе решение. Ако един ден имаме възможност да управляваме и този кабинет влезе в своите функции, ще видим всичко, което трябва да се случи по тази външнополитическа линия“, допълни той, като допълни, че кабинет, воден от него, не би следвал линията на конфронтация.

 

Изявлението на кандидата за премиер е скандално, най-малкото, защото е в остро противоречие с приетата от Народното събрание на 10 октомври 2019 г. Рамкова позиция по отношение приемането на РС Македония в ЕС.

 

Оттогава насам никоя партия, нито отляво, нито отдясно, е изразила съмнение относно позицията на България по кандидатстването на Скопие за ЕС.

 

Нещо повече, социологическите проучвания сочат, че тя се подкрепя от над 85% от българските граждани.

 

От партията на Слави Трифонов никога досега не са заявявали намерения за ревизия на договора със Скопие.

 

Засега от ИТН запазват мълчание относно „революционните“ идеи на кандидата си за премиер.

 

Ще бъде интересно все пак да разберем дали подкрепят идеите на Пламен Николов и как точно възнамеряват да ги представят на българската общественост.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар