Асен Василев Евро

Скандал! Асен измамата продължава да къта две офшорки (документи)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Асен Василев се кани да лови данъчни длъжници чрез доносничество, стимулирано с бонуси за населението, но самият той крие офшорки, с които да не плаща данъци и официално има само една гарсониера от 30-40 кв.м. в София. Смях. Разследване на сайта Бърд показва, че Василев продължава да не декларира офшорните си фирми и да се право на ударен. Подобно лицемерие може да стане само в държава с пленени институции и медии. Няма Антикорупционна комисия, няма НАП, няма прокуратура. Ето цялото разследване:

Според информацията в Търговски регистър, Асен Васков Василев и към днешната дата е действителен собственик и представител на “СТВ Холдингс” ЕООД и “СТВ България” ЕООД, както и собственик и управител на офшорката “Акселберт” (Akselbert Ltd), регистрирана на Британските Вирджински острови. Министърът на финансите Асен Василев твърди, че това не е така, но не пожела да отговори на въпрос зададен по реда на ЗДОИ кога точно е прекратил участието си в офшорната фирма, както и да предостави документ, удостоверяващ това обстоятелство.

Твърдения за недекларирана офшорка на Асен Василев бяха направени от в. Труд преди две години, когато Василев беше служебен министър. Тази информация беше невярно представена като разкритие от “Досиетата Пандора”. BIRD е единствената българска медия с достъп до този международен журналистически проект и опроверга твърденията на Труд, че в “Пандора” има такива документи.

Документи обаче има в българския Търговски регистър и две години по-късно е факт, че Асен Василев все още се води официално собственик на офшорката “Акселберт”. Смяна в собствеността на “СТВ Холдингс” и “СТВ България” не е декларирана, въпреки законовото задължение на новия управител да подаде нова декларация ако има промяна.

През 2021 г. в отговор на обвиненията на “Труд” от пресслужбата на “Продължаваме промяната” пратиха следната позиция:

„В данъчната му декларация, фигурираща в сайта на КПКОНПИ, е вписано, че 12 месеца преди встъпването си в длъжност като служебен министър на финансите Асен Василев е излязъл от собствеността и управлението на цитираната от в. „Труд“ фирма „Акселберт Лимитид“, както и от всички останали дружества, в които е имал участие“, уточняват от партията.

Това твърдение не е вярно. Василев заема поста от 12 май 2021. В началото на май в качеството си едноличен собственик на капитала и представител на “Акселберт”, той назначава за управител на българските си фирми Марио Иванов Сотиров. Промяната на управителя е вписана в Търговски регистър на 13 май 2021 г.

На 17 май 2021 г. Асен Василев подава декларация за съвместимост, в която твърди, че не е представител на офшорната фирма. Не е ясно как за един работен ден – петък 14 май, той е успял да се освободи от собствеността на “Акселберт”. И до момента никой не е виждал документ за прехвърляне на собствеността на тази фирма от Василев на друго лице.

Настоящият момент” обаче не е достатъчно убедителен отговор на конкретно зададените въпроси. Те са важни, защото през последните две години Асен Василев два пъти е подавал декларации в качеството си на редовен министър, че не е представител на фирма. В същото време според Търговския регистър той продължава да се явява собственик и представител на офшорната фирма.

Така към данния момент имаме думата на Василев срещу документите, които са вписани в Търговския регистър.

Откакто са регистрирани през 2020 двете фирми собственост на офшорката на Асен Василев – “СТВ Холдингс” и “СТВ България” – не са подавали финансови отчети в Търговски регистър, което също е нарушение.

По-различна е ситуацията с фирмата “СТВ Консълтинг” ЕООД, която преди е била собственост на Асен Василев, а сега е на Марио Сотиров. От май 2023 г. тя е станала длъжник на НАП, както съобщи Бърд.

Дългът беше изплатен след нашата публикация.

Освен това компанията е собственик на впечатляваща 5-етажна сграда в топ центъра на София. Постройката на ул. “Чаталджа” 3 според експерти струва минимум 4 млн. лева, това пишат от сайта Бърд.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар