Скандал: Бавят изборните резултати 2 седмици да тамънят резултатите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Официалните изборни резултати от парламентарния вот на 4 април може да се забавят до 2 седмици. Предупреждението тече от дни из социалните мрежи, а днес вече официално държавната фирма “Информационно обслужване” е уведомила ЦИК за възможно забавяне. Причината за по-мудното броене на данните от протоколите на всички РИК в страната била в пандемията и в машинния вот.

Това означава, че Информационно обслужване няма да успее да се справи с регламентирания срок от 4 дни след затварянето на тъмните стаички и обработката на секционните протоколи.

Екипът на “Информационно обслужване” се аргументира с редица фактори за предполагаемото отлагане:

Предвид пандемичната обстановка и високия брой на карантинирани избиратели се очаква създаването на голям брой подвижни избирателни комисии (ПСИК) към всяка районна избирателна комисия (РИК). Имаме и най-големия до момента брой създадени секции за гласуване извън страната. Машинно гласуване ще бъде проведено в над 2/3 от образуваните секции в страната.

Партиите и коалициите от партии, регистрирани за участие в изборите, са увеличени с 50% спрямо 2017 г. – 30 за предстоящите избори спрямо 20 през 2017 г.

Кандидатите за народни представители, регистрирани през 2021 г. (6989), са с 48% повече от регистрираните през 2017 г. (4718).

Текущата структура на СИК протоколите образец ХМ изисква въвеждане на данните от гласуването с бюлетини, данните от гласуването на машина и отделно тяхното сумиране за всяка една клетка в разпределението на действителните гласове и при предпочитанията (преференциите). Това, освен че увеличава обема на обработваните данни с 200%, предполага и множество възможности за допускане на технически грешки от страна на СИК и съответно множество итерации при изчистването на тези несъответствия. Броят страници на СИК протоколите, които трябва да бъдат сканирани, е от 14 страници А4 до 20 в РИК с най-голям брой мандати.

От “Информационно обслужване” са изчислили, че обемът на числата, които трябва да бъдат обработени в съответните РИК, се е увеличил до 400% в сравнение с предишните парламентарни избори.

Изчисленията на специалистите са, че пълната обработка на данните ще отнеме над 7 денонощия при непрекъсната работа на над 100 оператова.

“Предвид горното Ви информираме, че заложените времена за компютърна обработка на изборните резултати ще бъдат практически неизпълними както в ИП към РИК, така и в ИП към ЦИК, въпреки предприетите допълнителни мерки за оптимизация на процесите и значителното разширение на експертния и технически ресурс, който ще бъде осигурен от наша страна. Изброените по-горе обстоятелства са извън контрола и компетенциите на “Информационно обслужване” АД като изпълнител на компютърната обработка”, пишат още от държавната фирма.

Всяко забавяне на официалното обявяване на изборните резултати води до по-късно формиране на новия състав на парламента, респективно – и отложени преговори за правителство.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар