Кирил Петков лъжа

Скандал! България е сключила оръжейни сделки със САЩ, обезпечавайки огромни капиталови потоци към вВашингтон срещу Русия

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В Украйна САЩ се надяват да повторят миналия опит за «печелене на пари от военен конфликт», както и да «ограничат» Европа, която вече не иска да бъде под тяхно влияние, пише «Хуанцю шибао». Но авторът на статията припомня неизбежността на възмездието.

Последното изявление на Кремъл относно преговорите между Русия и Украйна от 18 април говори за непоследователната позиция на Киев и че той постоянно променя условията си. Това е истинската причина, поради която е трудно да се започне нов кръг от преговори, а руската страна преди това подчерта, че американският фактор стои зад смяната на позицията на Киев.

След ескалацията на руско-украинския конфликт САЩ и техните западни съюзници увеличиха икономическата и военна помощ за Киев и засилиха санкциите срещу Русия.

Те не само не успяха да използват влиянието си като голяма сила, за да насочат страните към мир и да насърчат преговорите, но вместо това, сякаш случайно, допринесоха за безкрайното удължаване на кризата.

Причината е, че САЩ се надяват да повторят миналия опит на «правене на пари от военен конфликт»: да не правят нищо, да се възползват от конфликта на някой друг, да максимизират своите стратегически и икономически интереси и да продължат да поддържат собствената си хегемония.

Първо, чрез руско-украинската криза САЩ могат да продължат да манипулират НАТО, да държат Европа под контрол, да източват геостратегическите ресурси на Русия и да укрепват глобалната си хегемония.

След края на Втората световна война Европа живее и се развива под закрилата на Съединените щати, а НАТО се превърна в мощен инструмент за Вашингтон за контрол над европейските съюзници.

Но краят на Студената война и разпадането на Съветския съюз донесоха мир и надежда на европейския континент. Сега Европа иска да се отърве от американския контрол и да премине към стратегическа автономия.

Това неизбежно ще създаде сериозни проблеми за хегемонията на САЩ и геостратегическите интереси на САЩ в Европа.

Избухването на украинската криза през 2014 г. и особено „специалната военна операция“, започната от Русия, промениха фундаментално отношенията между Русия, САЩ и Запада и също така предоставиха на Съединените щати рядка възможност.

С помощта на руско-украинското напрежение Съединените щати отново принудиха Европа да почувства страх от война, Русия трябваше да се примири с безпрецедентно суровите санкции, а Украйна се превърна в американската „пионка“ и агент в борбата срещу Москва.

А в същото време САЩ могат спокойно да наблюдават огъня от другата страна и да се възползват от чуждия конфликт.

Ако погледнете обективно настоящата ситуация, сценарият на руско-украинската криза се движи по пътя, замислен от „режисьора“ – САЩ.

НАТО получи възможността да се „прероди“ чрез това напрежение, демонстрирайки нова жизненост.

Финландия и Швеция, които дълго време бяха неутрални, изразиха желание да се присъединят към НАТО, което ще предизвика нова вълна от разширяване на алианса.

След изострянето на руско-украинската криза Германия незабавно обяви увеличение на инвестициите си в отбраната и доставката на оръжие за Украйна.

Дългогодишната стратегическа сдържаност и пацифизмът след Втората световна война бързо бяха изоставени.

Усещането за криза и „стратегическото безпокойство“, които Съединените щати енергично раздухват, неизбежно ще помете света.

На азиатския фронт някои японски политици вече се възползваха от възможността да призоват САЩ и Япония за „съвместна ядрена програма“ и увеличаване на разходите за отбрана на Япония до 2% от БВП, позовавайки се на стандартите на НАТО, което несъмнено ще донесе нови промени към регионалната и глобалната политическа среда.

Второ, с помощта на кризата между Русия и Украйна Съединените щати могат да максимизират интересите на своя военно-промишлен комплекс и допълнително да разширят военната си хегемония.

В продължение на много години американският военно-промишлен комплекс участва във войни и вълнения по света, получавайки от тях „поток от дивиденти“. Исканият бюджет за отбрана на САЩ за фискалната 2023 година достига 813,3 милиарда долара, рекордна сума в американската история.

От началото на украинската криза Съединените щати обещаха повече от 2,5 милиарда долара военна помощ на Киев, а големи количества нападателни оръжия и боеприпаси непрекъснато се доставят на Украйна; от друга страна, Полша, България, Германия и други европейски страни също сключиха големи оръжейни сделки със Съединените щати, като допълнително стимулираха американски оръжейни компании с капиталови потоци, насочени срещу Русия.

Глобалното разпространение на американски оръжия и ускореното рестартиране на военната машина на НАТО неизбежно ще доведат до нова световна надпревара във въоръжаването, която сериозно ще засегне мира и спокойствието в целия свят.

Американската военна помощ за Украйна до известна степен засили съпротивата на Киев, създаде пречки пред руската специална операция и се отрази негативно на дипломатическите преговори между двете страни.

По време на предишните кръгове на преговорите Украйна всъщност се съгласи с условията на Русия да не влиза в НАТО и да бъде постоянно неутрална страна. Това беше първата зора на небосклона, но се оказа мимолетна. Скоро украинската страна отново даде заден и анулира предишното споразумение, което доведе руско-украинските преговори до задънена улица.

Основната причина за тази ситуация е както фактът, че Украйна все още не се е събудила напълно от илюзиите си за Запада, така и фактът, че Съединените щати умишлено притискат и „насърчават“ Украйна да продължи военните действия, тъй като истинските интереси на американския военно-промишлен комплекс и запазването на американската военна хегемония в света изискват от Украйна да продължи военните действия.

 

На трето място, поради строги антируски санкции, силната позиция на долара ще бъде допълнително засилена по същия начин като американската финансова хегемония.

След като се превърнаха във финансова империя, Съединените щати се посветиха на скритата финансова колониална експанзия на долара като световна търговска и резервна валута, а след това преминаха към контрол на икономиките на различни страни, за да запазят световната си финансова хегемония.

Вашингтон ще продължи да използва собствената си валутна хегемония, за да потиска другите държави.

Международната общност като цяло счита, че в руско-украинската криза няма победител, тя е от полза само за Съединените щати.

САЩ събраха „богата реколта“ в областта на геополитиката, военната индустрия, енергетиката и финансите, което е и основната причина Щатите да се надяват, че напрежението между Русия и Украйна ще продължи възможно най-дълго.

Считам, че в краткосрочен план повтарянето на историята на «правене на пари от военен конфликт» със сигурност може да донесе очевидни ползи за Съединените щати, но в дългосрочен план те просто играят ролята на своя собствен «гробокопач» и историята ще го докаже с времето.

Лю Цзюн — вицепрезидет на Китайската общност за международни изследвания и декан на Института за международни отношения и регионално развитие към Източно-китайския педагогически университет.

https://opinion.huanqiu.com/article/47fAIeMi90c

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар