Скандал! Ваклин построил сградата, в която жената на Гешев взела евтин апартамент

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Фирма на Александър Ваклин е строила сградата, в която жената до прокурор Иван Гешев е купила апартамент на цена много под данъчната оценка.

Това разкриват архивните кадри на Google Street от бул. Ген. Николай Столетов 8 в София (виж тук) където през 2012 г. се вижда оградена строителна площадка с табела “София Централ – директно от строителя”.

Този детайл допълва информацията, изнесена от прокуратурата в отговор на сигнал на ГД  “Боец”, че бившият управител на фирмата, продала евтиния апартамент на Детелина Ханчева е дългогодишен приятел на Иван Гешев.

“От данните по преписката се установява, че Иван Гешев се познава от дълги години с Кърковски и двамата с в приятелски отношения” – пише в постановлението на Специализираната прокуратура

Всъщност “приятелят” Марио Кръковски и Александър Ваклин са съдружници във фирмите, които реализират строителната инвестиция на имота в Зона Б-17.

Фирмената история на  “София Централ” ООД сочи, че първоначално тя е била собственост на “МС-Консулт 2004”, в която пък съсобственици са Ваклин и Кърковски. Впоследствие “МС-Консулт 2004” продава дялове на Ваклин, който през цялото време остава управител на фирмата.
Теренът, върху който строи Ваклин, е собственост на фирмата, която продава апартамента на Ханджиева.
Друга фирма свързана с Кръковски с подобно име – МС Консулт 2010 ЕООД е собственик на парцела от 2010 г.. Кръковски е собственик и управител на фирмата до август 2012 г., когато я прехвърля на сейшелска офшорка и за управител е назначен Мирослав Чергаров.
Благодарим Ви, че четете Биволъ. Подкрепете нашите разследвания и нашите автори. Thank you for reading Bivol. Please, support our the independent investigative reporting.
В края на 2013 г. МС Консулт 2010 се сдобива с разрешение за строеж от Столична община. По това време тя е представлявана от Мирослав Чергаров.
Впоследствие именно тази фирма продава апартамент на Детелина Ханчева, спътничката в живота на прокурора Иван Гешев.
Приятелско-прокурорски връзки
До 9 ноември 2012 г. съдружник във фирмата „М консулт 95“ ЕООД  е “София Централ” на Александър Ваклин. Тогава фирмата на Ваклин продава дяловете си на стойност 189 500 лв. на “МАВ Груп” ЕООД, чийто краен собственик е Кръковски.
Месец по-късно, на 14 декември 2013 г.  “М консулт 95” на “приятеля” Марио Кръковски и Детелина Ханчева основават фирма „ОТЕА“ ООД, в която имат дялове и до момента.
Ханчева и “М-Консулт 95” стават ортаци малко след като Ваклин излиза формално от собствеността на “М-Консулт 95”.
Според разследване на сайта Фрогнюз през 2014 г. Детелина Ханчев заплаща само 465 лв. или 234 евро на квадратен метър за апартамент от близо 86 км. м. в строящата се жилищна сграда на Столетов 8. Строяща се, повтаряме, от фирма на Александър Ваклин. Цените на имотите в този район и в периода на сделката са между 800 и 900 евро за кв. метър.
Сделката е изповядана дори на цена под данъчната оценка, но прокуратурата не вижда проблем в това, което показва предварително какви ще са резултатите от всички проверки по скандала #Апартаментгейт с придоби от политици евтини имоти. Сред тях е и самият главен прокурор Сотир Цацаров, за когото Биволъ разкри, че се е сдобил с вила в Родопите на половин цена.
Въпреки това самият факт, че семейството на Иван Гешев се е облагодетелствало от инвестиционен проект с прякото участие на Александър Ваклин – главния свидетел по скандалното дело срещу Десислава Иванчева, в което Гешев взе най-дейно участие, би трябвало да бъде разгледан от ИВСС, за което от ГД “Боец” вече обявиха, че подготвят сигнал.
И ортак свързан със съборените тютюневи складове в Пловдив
Приятелят на Иван Гешев Марио Кръковски и “свидетелят” Александър Ваклин са ортаци с Найден Маринов Колев. Техни фирми са съдружници, а тримата управляват заедно фирмата София Консулт – Б ООД. Данните за общото им бизнес начинание са от 2008 г.
Найден Колев има бизнес връзки с фирмата, съборила тютюневите складове в Пловдив на ул. Одрин 8 през 2016 г. Прокуратурата обвини за събарянето Георги Бранеков и Александър Николич от ръководството на фирмата  “Пи Джей Трейд” АД, стопанисваща емблематичната сграда на „Ориент табако“.  Колев, Бранеков и Николич се появяват заедно във фирмата “Пи Джей Лоджистикс“, а роднина на Найден Колев е сред акционерите на “Пи Джей Трейд” АД.
Източник: Биволъ

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар