Скандал! ГЕРБ изхарчили 69 милиона за борба с африканската “чума”

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Малко над 69 млн. лв. са средствата, които до този момент държавата е дала за борбата с африканската чума. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева по време на представянето на промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Африканската чума по свинете е заплаха номер едно не само за стопанствата у нас, но и по цял свят.

В момента на планетата има близо 6 000 огнища на болестта. По данни на Световна организация за здраве на животните (OIE) над 25% от домашните свине в света са унищожени от заболяването. То е засегнало над 51 страни (от които 12 в Европа, включително България и Румъния), като е обхванало над 10 млн. животни.

Днес българските депутати приеха на първо четене законови промени, с които се цели прецезиране на текстовете, свързани с борбата с болестта. За целта се облекчава регистрацията на личните стопанства. Създава се и възможност мерките по ограничаване и ликвидиране на болестта вече да се извършват и от изпълнител, различен от БАБХ.

Регламентират се и допълнителни задължения за собствениците на животновъдни обекти, свързани със спазване на изискванията за идентификация на животните и опазване на здравословното им състояние.

Възлага се на кметовете да предприемат мерки за намаляване на риска от възникване и разпространение на заразни болсти при животните.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар