Скандал! Губим милиарди евросредства от некадърност, ресорен е Т.Дончев

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Само 23,5 % – 5,652 млрд. от общо 23,933 млрд.лв. сме взели от парите по еврофондовете в траншове от Брюксел до 16 септември, сочи правителствената отчетна система ИСУН 2020.

Без да дава процент изпълнение, както по всички други графи. Като процент се отчита върху 7,9 млрд. и е записано 33,19 на сто.

Остава година и три месеца до края на програмния период, който нашата администрация кой знае защо още нарича „нов”. И се оправдава, че ще има 2 последващи години за довършване, без да изяснява – недоговореното и неизпълненото буквално в следващите дни, няма да бъде и финансирано от Брюксел нито преди, нито след 2020 г.
Ето и конкретика:

Само от една жп поръчка губим 1,3 млрд.лв. – линията Елин Пелин – Костенец, която мотаем повече от петилетка, разкри в. Сега. Огромен е рискът и за парите по АМ Струма, където по последни данни най-вероятно ще доплащаме над 700 млн.лв. поради закъснение на участъка в Кресненското дефиле, наложено от лакомия за комисионни. Изобщо, по Оперативна програма Транспорт не са изпълнени целите по 2 от 4 приоритетни оси, а по-зле от нея е само Програмата за развитие на селските райони, където неизпълнени остават 3 от 5 оси – 60% брак. Нищо чудно, че тези две най-големи програми са и сред оставачите по усвоени средства. По-зле от тях е само друга огромно – също над 3-милиардна европрограма – Околна среда, където усвояването е нищожните 19,5%. По ПРСР е 21%. А по Оперативна програма Държавно управление – 22,8% – 132 млн. от общо 400 млн.лв.
Корупция и некадърност са обясненията за това ужасяващо изоставане, а ресорен вицепремиер по еврофондовете е Томислав Дончев.
Кой плаща сметките – например инвалидите, от които държавата ще взема догодина – колко и за какво – четете утре!

19min.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар