Скандал: Депутатка от ДеБъ лъсна в измама за 9 милиона

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Депутатка от „Демократична България“ в последния 46-и парламент и кандидатка за бъдещото Народно събрание, лъсна в афера за 9 милиона лева. Албена Симеонова Върбанова се оказа в епицентъра на разследван от ОЛАФ, белгийската и българската прокуратура проект на представляваната и оглавявана от нея „Българска асоциация Биопродукти“.

Дамата е част от „Зелените“ в коалицията и въпреки решението на Върховния административен съд, че изпълнението на проекта „Отиди, вземи, хапни биологично“, реализиран от нейната асоциация и финансиран с 9 млн. лв. от Държавен фонд „Земеделие“ , е „измамна дейност”, което е постановено първо от ЕК, тя не се отказва от кариерата си на политик, пише в свое разследване в. „19 минути“.

Скандалът започва още с условията на поръчката. По договора, подписан от отстранен още от Бойко Борисов шеф на фонд „Земеделие“ и земеделски министър Румен Порожанов, са залегнали баснословни суми. Например дизайн и производство на елементарен сайт е оценено на 44 140 евро (над 82 000 лв.), а реално струва не повече от 5-6 хиляди лева, или поне 12 пъти по-малко. Неясно е колко каталози и листовки ще се произведат, в какъв формат, с каква цветност – задължителните за подобна поръчка професионални параметри, но сумата е завъртяна – 148 352 евро. 42 852 евро са предвидени отново за „произвеждане” на клип. Сред общо 477 157 евро, предвидени за подаръци, е „програмна тениска”, за която са похарчени рекордните 119 520 евро според депутатката.

В същото време единственото подпомагане на земеделците у нас чрез проекта са 337 700 евро, предвидени по проекта за биопродукти – само дето и тук са пропуснали да напишат какви конкретно вид и сорт продукти, какъв брой, с какво тегло, на каква единична цена.

Албена Симеонова (вляво) се оказа забъркана в скандален проект, източващ милиони от европейските фондове. Въпреки това е избрана за депутат от „Демократична България“

И точно тук ОЛАФ – еврослужбата за борба с измамите се е заяла, защото се оказва, че са избрани поддоставчици, които са участвали в схема за фиктивни доставки и има необосновано завишаване на цените. Поради което наследникът на Порожанов на поста Живко Живков със заповед от 28 април 2017 г. на база разследването на ОЛАФ е спрял договора  с депутатката от ДБ. Срещу тази заповед тя е започнала дело в съда, което е загубила и в Административния съд на София – град на 26 март 2018 и във Върховния административен съд на 17 юни 2019 г.

Според „19 минути“ обаче резултат от кампанията „Отиди, взехи, хапни биологично“ няма или пък е невидим. Не е и имало за повече година и половина или над половината време между подписването на контракта на 17.09.2015 г. и окончателното спиране на проекта със заповед от 28.04.2017 г. Като имате предвид, че 30% от парите са предвидени авансово, както пише в контракта, а други трябва да са преведени след изтичането на първата година.

Никой не е видял и предвидената реклама: 1 250 100 евро за рекламно време и площ в телевизията и пресата, 832 500 евро за онлайн, 417 600 евро за билбордове. А тя щеше да направи впечатление, защото 2,5 млн. евро – толкова е сборът на сумите за реклама по проекта, е наистина колосален и гарантира хиляди излъчвания по най-гледаните телевизии.

Няма следа и от невероятните 229 740 евро, озаглавени „пиар”. Нищо чудно, защото те са предвидени по две пера – „посещение на производствени места в БГ”, но кои са точно местата, къде се намират, какво е количеството посещения и кои са посетителите, не е ясно. Другата част от близо половин милион лева са за неидентифицирани „кулинарни школи“.

Далаверата възмущава дори ОЛАФ в Брюксел. От бюрото за измами с европейски средства пишат специално писмо до фонд“Земеделие“, както четем в документ от 12 юни 2018 г., отправен до зам.-директора от директорката на дирекция „Селскостопански пазарни механизми“. Тя съобщава за процедура по уравняване на съответствие. ОЛАФ я алармира за „неправомерни плащания със средства на ЕС” за „измамна дейност”, на базата на което иска спиране на междинни и окончателни плащания по всички промоционни програми – 5 действащи и 4 приключили изпълнението, което е тежък удар по целия агросектор.

От „Демократична България“ все още нямат коментар за аферата на скандалната си депутатка Албена Върбанова.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар