Скандал! Държавата не дава пет пари за българската ваксина

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Докато медиите ежедневно бълват информация колко ваксини срещу COVID-19 са закупени и кога се очаква поредната скъпа пратка, българските разработки са тотално неглижирани. За това алармира проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

 

“Към момента подкрепата за българската ваксина срещу COVID-19 е утопия, държавата не проявява интерес към нашите експерименти”, оплака се той в интервю пред „Фокус”.

„Факт е, че до момента абсолютно никой от държавата не е проявил интерес какво се случва с нашите експерименти, на какъв етап са. Интересуват се медии, неправителствени организации, дори частни лица от бизнеса проявяват интерес – но не и от държавните органи“, коментира професорът.

Андрей Чорбанов припомня, че преди 25 години България произвеждаше 80-90% от ваксините за страната, а в момента е точно обратното.

„Ваксинопроизводството е абсолютен компонент на националната сигурност”, подчертава той.

Професорът изрази и своята позиция по отношение на предстоящите парламентарни избори, които ще се проведат в ситуация на пандемия. По думите му с включването на машинното гласуване би могло да се организира доста безопасна среда за предстоящите избори.

„От друга страна трябва да се помисли относно правилата, касаещи най-вече карантинирането – доколко тези хора ще могат и имат право да гласуват. Няма как те да бъдат ограничени, поне конституционно. Изобщо има възможности и начини това да се осъществи. Технологиите го позволяват, но въпросът е какво ще бъде желанието на хората, които организират изборите, това да се случи“, обясни ученият.

Според проф. Чорбанов много от публичните места далеч не са толкова опасни, колкото се представят, стига да се спазват наложените мерки – задължително носене на маски и спазване на безопасна дистанция.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар