Скандал за комисиите: Цончо Ганев нарече ПП-ДБ

Скандал за комисиите: Цончо Ганев нарече ПП-ДБ “лека жена”, настояха Росен Желязков да го накаже

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Възраждане” провокира напрежение в пленарната зала, след като Цончо Ганев сравни поведението на ПП-ДБ в преговорите с ГЕРБ-ДБ с това на лека жена. Квалификациите прозвучаха от парламентарната трибуна по време на обсъждането за разпределянето и създаването на постоянните парламентарни комисии.

Точката беше вкарана извънредно в дневния ред, като стана ясно от думите на председателя на НС Росен Желязков, че е бил постигнат консенсус на председателския съвет на първото си заседание комисиите да се ръководят от предишните им председатели от 48-ото НС. Парламентът прие решението след близо два часа дебати. Причината за него бе, че все още няма формирано парламентарно мнозинство и съответно – договорки за разпределението на комисиите между политическите сили.Асен Василев предложи да отложат избора на ръководствата на комисиите за следващата седмица, а Николай Денков изрази опасение, че докато се разберат политическите сили, може да минат няколко месеца и комисиите да не могат да заработят. Той обаче напомни, че според уговорката с ГЕРБ-ПП, неговата формация трябва да получи председателското място на правната комисия. По време на първата си среща двете политически сили се разбраха за ротационен принцип и така Росен Желязков бе подкрепен от ПП-ДБ.


“Направете си мнозинство, внесете си проекти, кой е казал, че Стою Стоев трябва да стане председател на правната комисия?”, включи се Георги Свиленски по адрес на ПП-ДБ.

“Кога ще реши НС да определи ръководствата и състава на комисиите, както и кой ще ръководи правната, не е в правомощията на нито една ПГ, и на нито една сбирка от групи”, наблегна Йордан Цонев от ДПС с намек за договорката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. “Решете го в залата, ние нямаме нищо против”, настоя той да се следват институционалните правила. 

Цончо Ганев от “Възраждане” пък обвини ПП-ДБ в бойкот на това комисиите да започнат да работят. Според него саботажът на депутатите от ПП-ДБ бил, за да бъде приет само законът за домашното насилие, “за да може НПО-та им да взимат пари от Америка”.

“Хайде да не отлагаме, а още сега да разрешим проблема и да си свършим работата. Вие сте патерица на ГЕРБ, няма обаче да ви дадат правната комисия” “За пореден път сте подведени и използвани. С леките жени такова е отношението към тях – използваш и изхвърляш”, обърна се към ПП-ДБ Цончо Ганев.


Снимка: БТА

Той успокои още ПП-ДБ да не се притесняват, защото “като бъдеща патерица на ГЕРБ”, щели да получат всички комисии, които са им важни. “И дотам ще стигнете за да можете да управлявате заедно”, добави той. И намекна отново за скандала с Манол Пейков отпреди дни, когато изказа нецензурни думи по адрес на Костадин Костадинов. “Не е нормално да стане един некъпан човек и да говори за полови органи тук”, вметна още Ганев, при което Росен Желязков му направи забележка, че прекрачва граници и всява ненужно напрежение.

То обаче беше вече провокирано и от ПП-ДБ настояха Ганев да бъде наказан. “Този начин, по който се правите на разсеян, не ви прави чест. Това, че някой е попаднал случайно да се наиграе и му е много весело, настоявам да наложите наказание на този човек”, реагира гневно Атанас Атанасов, визирайки Цончо Ганев. Желязков отнесе забележка и от Мирослав Иванов, и от Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ.

Бившият председател на парламента му направи забележка, че не е наказал депутата от “Възраждане” незабавно, след като не е говорил конкретно по точката от дневния ред. А Белобрадова отбеляза, че Желязков бил много емоционален и се засягал, като заключи, че парламентарната група на “Възраждане” била в парламента само за да забавлява групата на ГЕРБ.

“На вас ще отговоря, защото се считам за изключително малко обидчив”, каза на депутатката от ПП-ДБ парламентарният шеф. “На председателя не може да му се вменява по сугестивен начин какво да предприеме. Недопустимо е някой да го призовава “накажете”, заяви Росен Желязков. Той добави, че вече е обявил, че ще преразгледа изказването на депутата от “Възраждане” и ще вземе решение.

Последва реакция от Любен Дилов-син, който се обърна към Росен Желязков с апел: “Всеки път, когато видите, че се забавлявам, много моля да ме наказвате скоро”. “Това също е част от сугестията”, заключи Росен Желязков.

След разправията от БСП обявиха, че напускат залата, защото не искат да участват “в този водевил”.

“С този дебат в последния час забиваме последните пирони в ковчега на парламентаризма. на дъното на одобрението на избирателите и отново вкарва парламента в ситуация, в която той самият се прави излишен. ние настояваме да се създадат работните органи и да заработят комисии. има съгласие на председателския съвет как да продължи тази работа. бсп напуска заседанието и ще се върне, когато приключите този водевил”, заяви Кристиан Вигенин.


Снимка: БТА

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар