Скандал! ИТН прокарва Закон за печата чрез борба с фейк новините

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Главният редактор на медия да носи отговорност за анонимни публикации и да си ограничи държавното финансиране. Това поискаха от “Има такъв народ” с промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, но бързо бяха обвинени в опит да прокарат Закон за печата – дълги години дъвка за редица политици и общественици. 
“Когато от печатно издание бъде пусната информация, която е от неизвестен автор или от автор с псевдоним, който редакцията не може да установи, отговорността за публикацията носи главният редактор, а не само собственика на медията, който много често се оказва някой мургавелко от някое гето. А така главният редактор, който носи редакционна политика, ще е в правото да прецени дали да пусне подобна информация и да поеме този реск, защото той носи отговорност, или да я понесе тази отговорност”, обясни Тошко Йорданов.
И допълни, че това означава, че “голяма част от жълтата преса да не може да напише, че сте изяли баба си, с автор Пешо, Гошо, който е известен и с прякор или псевдоним”.

Медийните издания да не могат да получават държавно финансиране по всякакви проекти в размер на повече от 5% на годишния им оборот, пък гласи второто предложение на ИТН, което автоматично променя т.нар. “медийни пакети” за отразяване на предизборните кампании.

Твърде много медии съществуват само на общински бюджет, да не говорим, че националните частни телевизии огромен пакет от бюджета им се формира точно по линия на разни оперативни програми и те зависят реално от властта. И затова дълги години наблюдаваме как двете големи.частни медии правеха доста творчески новини по отношение на управлението на Бойко Борисов,рзащотопнаистинапбюджетите и заплатите им зависеха от това”, аргументира се Тошко Йорданов. В крайна сметка медиите трябва да се борят на свободния пазар и да живеят от рекламите и продукцията си, а не да зависят от държавата, допълни той.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар