Скандал и обвинения срещу Нинова в парламента заради актуализацията на бюджета

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Партиите в Народното събрание обвиниха председателя на БСП Корнелия Нинова, че изпълнява телефонни поръчки от президента Румен Радев, като настоява за извънредни заседания по празниците за приемането на актуализацията на бюджета. Подозренията първи лансираха от трибуната от ИБГНИ, а след това от ГЕРБ добавиха, че бързането не е за бюджета, а за удобна дата на изборите – такава, че да не бъдат “две в едно”.

От парламентарната трибуна Нинова предложи бюджетната комисия да заседава в събота и да приеме бюджетите на НЗОК, ДОО и консолидираната рамка, за да се приеме бюджетът още на извънредно заседание на 7 септември. Лидерът на БСП се обоснова, че няма да задържа излишно мандата, връчен й от държавния глава в петък, но е важно актуализацията да бъде приета.

“Добре е телефонните обаждания от друга сграда да не се превръщат в законодателни инициативи в НС”, реагира Арман Бабикян от ИБГНИ. “Политическата смелост да си държи мандата толкова, колкото трябва. Президентът може да насрочи изборите тогава, когато трябва и тогава, когато иска. И всичко това няма как да е за сметка на качеството на актуализацията на бюджета, не се подигравайте с гражданите на България и парите им”, каза Бабикян. И от ИБГНИ, и от ДБ подчертаха, че не желаят да ходят на избори в деня на Октомврийската революция.

От ИТН признаха, че се чувстват като на конгрес на БСП.

“Нека да си държим на думата, когато говорим за държавния бюджет, да не подхождаме по този начин популистки и да бързаме с предложения от днес за вчера, нека освен бърза, тази актуализация да бъде качествена”, призова Виктория Василева, зам.-председател на НС от ИТН. 

“Г-жа Нинова едва ли не задължи комисията кога да работи и кога да не работи”, възмути се шефът на бджетната комисия Любомир Каримански. И попита какво се е променило от миналия петък до днес, когато 31 депутати от комисията са съгласували графика за приемане на бюджета, а изведнъж БСП сега иска нови срокове.

Соцдепутатът Георги Свиленски го апострофира, че “много по-трудно е било да станеш делегат на конгрес на БСП, отколкото в това Народно събрание”.

“На много хора вероятно им е било мечта да бъдат делегати на конгрес на БСП”, добави още социалистът. Той контраатакува отново с арсенала на телефонните обаждания. “Как така на 7 септември сте предвидили заседание, от 3 до 11 септември какво ще прави с предложенията бюджетната комисия? Дали наистина няма телефонни обаждания бюджетът да бъде приет след 15 септември? Дали няма такива, които искат да бавят приемането на бюджета?”, попита още Свиленски.

От ГЕРБ признаха, че се забавляват с дебатите кой на кого е “смокиново листо”. Те заявиха, че категорично спорът не е кога да се гледа бюджетът, а кога да бъде датата на изборите и как да не се проведат “две в едно”, защото това не е предпочитанието на президента.

“Тук никой не говори за актуализацията на бюджета, а кога ще бъдат парламентарните избори”, разтълкува скрития смисъл на проекторешението, внесено от БСП.

“Бюджетът беше внесен от Румен Радев, за да се бавят изборите, защото не иска такива 2 в 1. Може да се окаже, че ще ги насрочи към декември. Тогава ще дойде време за още по-важен въпрос, дали ще има редовно правителство да направи бюджета за следващата година. Говорим за датата, която ще се проведат парламентарните избори. Кой има полза 2 в 1 това е въпросът”, попита риторично. “Сега тупаме топката, за да не спечели случайно ГЕРБ президентските избори, защото Радев ще изпадне в неудобна ситуация, то вече и никой не иска да му става смокинов лист”, добави депутатът от ГЕРБ.

“Как не разбирате, че актуализацията на бюджета няма нищо общо с правенето на кабинет”, зачуди се Филип Станев от ИТН.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар