Скандал! Каскетът е гепал коли и техника за защитата на свидетелите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Прокуратурата си е прехвърлила значително имущество от Бюрото по защита точно преди парламентът да изпрати институцията под контрола на Министерството на правосъдието.

Това стана ясно в сряда по време на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, след като правосъдният министър Янаки Стоилов постави въпроса.да получи справка за имуществото на Бюрото.С решение на заместник-главен прокурор са прехвърлени 20 коли на Бюрото по защита към прокуратурата, две от тях са бронирани лимузини. Това няма как да стане без одобрението на главния прокурор, който контролираше Бюрото по защита. Решението е оправдано като политика на поетапно обновяване на автопарка на държавното обвинение.

Иван Гешев казва, че през 2014 г., когато Бюрото е минало от МП към прокуратурата, то е имало 24 автомобила, а сега, преди да бъде върнато обратно, вече разполагало с 29.

„В парламентарната правна комисия Иван Гешев заяви, че с прехвърлянето на Бюрото ще бъде затруднена защитата на свидетелите. Изразите бяха доста по-тежки и сериозни. Защо с тези си действия той всъщност предпоставя именно затрудняване на дейността на Бюрото и дали тези действия са били обусловени от предстоящото прехвърляне на бюрото и преустановяване на контрола му над Бюрото“, каза Атанаска Дишева на членовете на ВСС.

Тя напомни, че всяка от прехвърлените бронирани коли струва по около половин милион лева.

На 30 август главният прокурор е преценил, че двата автомобила със специално предназначение не са необходими на Бюрото и трябва да се прехвърлят на прокуратурата, а на 13 октомври вече казва, че необходимостта от двата автомобила за нуждите на прокуратурата е отпаднала.

„Опитвам се да бъда деликатна – това обяснение звучи неубедително“, каза Дишева, която обясни, че действията на прокуратурата няколко дни преди прехвърлянето на Бюрото по защита няма как да са случайни.

Правосъдният министър Янаки Стоилов обяви, че по данни на застрахователя са сключени полици за 37 автомобила, зачислени към Бюрото по защита. Главният прокурор говори за 29 коли, които са собственост на Бюрото по защита.

Според министъра някои вещи на Бюрото са прехвърлени към прокуратурата точно в деня на влизането в сила на законовите промени. В това число влизат металдетектори, портативни камери и други вещи.

„Разбираемо е, Бюрото по защита е обслужвало пряко главният прокурор“, каза Янаки Стоилов. Иван Гешев не присъстваше на заседанието, защото е на среща на главните прокурори от ЕС в Хага.

Преди два дни той атакува пред Конституционния съд прехвърлянето на имуществото на Бюрото по защита към Министерството на правосъдието.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар